2016. február 2., kedd

Narancsdzsem/narancslekvár
Hozzávalók :

2 kg vastag héjú narancs
1 db nagyobb vastag héjú citrom
1.2 kg cukor ,- ízlés szerint, ha kifejezetten édes a narancs, akkor kevesebb is elég

Ízesítés:  8-10 szem szegfűszeg

Továbbá:
hagyományos celofán papír (nem műanyag befőző fólia!)
nátrium- benzoát (nem kerül bele a lekvárba!)

Elkészítése:

A narancsot alaposan megsikáljuk (vagy kezeletlen héjú gyümölcsöt használunk, persze azt is megsikálva). A héját vékonyan levágjuk, vékony szeletekre vagdossuk. 
A héja alatti fehér részt gondosan lehántjuk, a narancsszeleteket nagyobb darabokra felvagdossuk, a magokat kiszedegetjük.
1 citromot szintén ugyanígy előkészítünk, a naranccsal elkeverjük, hozzáadjuk a cukrot, a szegfűszeget, és időnként megkevergetve lassú tűzön addig forraljuk/főzzük, míg habja el nem fő, és jól besűrűsödik.
Amikor kezd besűrűsödni és elfőni a leve, akkor már állandó kavarást igényel, hogy le ne égjen.
Ha elérte a kellő sűrűséget, kistányérra csepegtetünk belőle, és ha könnyen és gyorsan kocsonyásodik, akkor készen van. A szegfűszeget kihalásszuk belőle.

A kész lekvárt tisztára mosott, előzőleg kiforrázott (vagy más módon csírátlanított) üvegekbe töltjük, két réteg celofánnal lekötjük úgy, a rétegek közé kerül a tartósítószer. A celofánrétegeket külön-külön gumigyűrűvel leszorítjuk. Tetejére kerül még az üveg csavaros teteje. Részletesen ITT megtalálható ennek a módja.
Szárazdunsztban hagyjuk kihűlni.

Ilyenkor télen érdemes elkészíteni, amikor jó minőségű, finom, vastag héjú narancshoz lehet jutni.
A gyümölcsök hámozása könnyebb zöldséghámozóval, de ha késsel csináljuk, akkor nagyon finom darabokban marad meg a héja a főzés során. 
Ha turmixoljuk a sűrítményt, akkor lekvár-jellegű lesz, ha arra törekszünk, hogy rusztikusabb legyen, maradjanak benne gyümölcsdarabkák, akkor dzsem lesz belőle. 
A felső képen egy tavalyi, 1 éves készítmény van, már jól összeért az íze és állaga, kifejezetten sűrű lett ennyi idő alatt, a színén is látszik, hogy érettebb.
Az alsó kép ugyan már elég régen készült, de a frissen elkészült lekvárt látni rajta. Nincsenek megjegyzések: