Hozzávalók:
6 tojás
2 evőkanál olaj (nálam
tökmagolaj volt)
1 csapott mokkáskanálnyi
só (vagy még kevesebb is elég)
1 késhegynyi
szódabikarbóna
1 késhegynyi őrölt kömény
2 dkg őrölt napraforgómag
2 dkg szezámpehely
2 dkg őrölt dió
2 dkg mandulaliszt
Tetejére tetszés szerinti
magvak.
Elkészítés:
A tojások fehérjét kemény
habbá verjük, egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáit, lassan, kevergetve belecsorgatjuk az
olajat.
Kisebb adagokban
belekeverjük az előzőleg összekevert száraz anyagokat. Adhatunk hozzá tetszőlegesen
1-2 marék előzőleg megpirított, durvára vagdalt magvakat is.
Sütőpapírral bélelt
formába öntjük a tésztát (itt szögletes gyümölcskenyér forma volt), és
előmelegített 180°C-os sütőben kisütjük kb. 40 perc alatt. A sütőt ki lehet
támasztani valamivel résnyire, hogy a gőz el tudjon szállni a sütőből.
Tűpróbával ellenőrizzük!
Tulajdonképpen olyan, mint
egy sós piskóta, állagra is. Talán inkább kalácsra emlékeztet, mint kenyérre. A
sózással óvatosan bánjunk, az enyém kicsit sósabb lett, de ez ízlés kérdése is.
Kihűlés után
kenyérpirítóban megpirítottam, és számomra elfogadhatóbb lett, mint kenyér-pótló.
Elmira négylisztes kenyerét
szerettem volna elkészíteni, de nekem nincs ennyiféle maglisztem, és próbáltam
variálni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése