2008. december 3., szerda

Karácsonyi mézes figurák





Hozzávalók:

0.8 dl méz
6 dkg barna cukor
6 dkg vaj
¾ kávéskanál szódabikarbóna
¼ kávéskanál őrölt fahéj
¼ kávéskanál őrölt szegfűszeg
¼ kávéskanál őrölt gyömbér
1 tojás
35 dkg liszt (kb.)

Cukormáz:

1 tojás fehérje
20 dkg porcukor

Elkészítés:

Az alapanyagokat összekeverjük, annyi lisztet adunk hozzá, hogy kemény tésztát kapjunk, és 2 cipót tudjunk formálni belőle. (A szódabikarbónát előre keverjük el a liszttel.)
Legjobb, ha előző nap készítjük el a tésztát, és másnapig hűtőben tartjuk, könnyebb vele dolgozni.

Lisztezett deszkán kinyújtjuk a cipókat kb. 3-5 mm vastagságúra, és különböző figurákat szaggatunk ki. A lehullott darabokat is újra felhasználjuk.
Egymáshoz nem túl közel lemezre rakosgatjuk őket, sütőpapírra, vagy zsírozatlan felületre.

Előmelegített, közepes hőfokú sütőben kb. 12-15 perc alatt kisütjük a figurákat, amikor már a szélük megszilárdul, akkor készre sültek. Széles pengéjű lapáttal rácsra tesszük őket hűlni.

A cukormázhoz a tojásfehérjét kissé felverjük, kanalanként adjuk hozzá a porcukrot, pár percig keverjük, míg jó sűrű masszát kapunk.
Amikor már nem folyós, műanyag zacskóba töltjük, egyik sarkát picit levágjuk (kb. 3 mm-es lyuk legyen), és megmintázzuk a figurákat.
Ne rakjuk egymásra őket, hagyjuk megszikkadni a díszítést.

Nincsenek megjegyzések: