Alaptészta:
40 dkg köles
8 dl víz
csipetnyi só
20 dkg liszt
15 dkg olaj
1 evőkanál méz
Rátét:
3 evőkanál zabpehely
1.7 kg reszelt alma
2 evőkanál méz
1 kávéskanál őrölt fahéj
25 dkg darált mák
2 evőkanál méz
Karobos máz:
3 dl víz
2 evőkanál karob por
3 evőkanál méz
3 evőkanál kukoricás étkezési keményítő
1 dl víz
Elkészítés:
A kölest sós vízben puhára főzzük úgy, hogy inkább szemcsés legyen, de ne maradjon már vizes. Miután kihűlt, hozzáadjuk a lisztet, az olajat, és a mézet, majd összedolgozzuk, és egy kikent, lisztezett tepsibe nyomkodjuk. (Amennyiben édesebben szeretjük, a méz arányán változtathatunk saját ízlés szerint.)
Előmelegített sütőben, közepes hőfokon 25 percig sütjük.
Az almát a mézzel és fahéjjal ízesítve megpároljuk, ha levet enged, leszűrjük.
A mákot elkeverjük a mézzel, és hogy kenhetőbb legyen, egy kis vizet adhatunk hozzá.
A tésztát megszórjuk zabpehellyel, rásimítjuk az almát, majd erre a mákot. Visszatesszük a sütőbe alacsonyabb hőfokra, további kb. 15-20 percre.
A mázhoz a karob port elkeverjük a mézzel és a 3 dl vízzel, és feltesszük főzni.
A keményítőt az 1 dl vízzel simára keverjük, és folytonos keveréssel a karobos elegyhez adjuk. Azonnal elkezd sűrűsödni, addig főzzük kevergetve, míg puding-állaghoz jutunk.
A mázat a kisült sütemény tetejére öntjük, széles pengéjű késsel elsimítjuk.
Hideg helyre tesszük, és amikor már teljesen kihűlt, akkor szeleteljük fel.
A receptet az Egészségvár oldalán találtam.
2008. december 2., kedd
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
2 megjegyzés:
Ez tetszik, főleg, hogy mostanában kezdem megszeretni a mákot ;o)
Igen, a baj az, hogy én nem most kezdem megszeretni, hanem túlságosan is szeretem!:-)
Megjegyzés küldése