2008. december 29., hétfő

Diákcsemegés korongok

Tészta:

12 dkg liszt
1 mokkáskanál sütőpor
4 dkg barna cukor
1 csomag Bourbon vaníliás cukor
6 dkg puha vaj
kb. 1 evőkanál tej

Töltelék:

3 dkg vaj
5 dkg barna cukor
1 evőkanál méz
3 evőkanál főzőtejszín
25 dkg diákcsemege (aszalt gyümölcsök: dió, mandula, mogyoró, mazsola stb.)

Bevonat:

15 dkg tej- vagy étcsokoládé

Elkészítés:

A cukrot a vajjal habosra keverjük, a tejet hozzáadjuk, majd a sütőporos, szitált liszttel összedolgozzuk. Fóliába csomagolva 30 percig hűtőszekrényben pihentetjük.

Lisztezett felületen 2-3 mm vékonyságúra nyújtjuk, majd egy kb. 4 centis átmérőjű kerek formával kiszaggatjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsiben, előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 7 percig sütjük.

A töltelékhez a vajat, cukrot, mézet és vaníliás cukrot kis lángon addig forrósítjuk, míg egy kissé karamellizálódni kezd. Ekkor a tejszínt hozzáadjuk, 1-2 percig főzzük, míg sima massza lesz, majd a diákcsemegét is belekeverjük, és a tűzről levesszük.

A töltelékből az elősütött korongokból két-két tésztakorong közé 1-1 kiskanálnyit halmozunk, majd a sütőbe visszatéve, még 6- 7 percig sütjük.
Amikor kész, gőz fölött olvasztott csokoládéval bevonjuk, tetejét vegyes aszalt gyümölcsökkel díszítjük.

Csokoládé helyett karobmázt is használhatunk:

1 púpozott evőkanál liszt
1 dl víz
1 dl margarin
1 dl barna cukor
1 dl karobpor

A lisztet simára keverjük a vízzel, kis lángon besűrítjük, hagyjuk kissé lehűlni, és ekkor dolgozzuk el egyenletesre a margarinnal, a cukorral, és a karobporral.

Nincsenek megjegyzések: