2012. november 4., vasárnap

Gyors piskótás sütemény



Hozzávalók:

6 tojás
2-3 evőkanálnyi citromlé
5 evőkanálnyi cukor (xylit)
1 evőkanálnyi folyékony méz
6 evőkanálnyi tejföl (nálam laktózmentes joghurt)
3 evőkanálnyi olaj
3 evőkanálnyi rizsliszt
3 evőkanálnyi zabpehelyliszt (gluténmentesen: rizsliszt)
½ csomag sütőpor (6 g)
1-2 maroknyi durvára vagdalt dió
1-2 maroknyi mazsola
1 mokkáskanálnyi mézeskalács fűszerkeverék
½ citrom reszelt héja

Tetejére: csokimáz

3 evőkanálnyi kakaópor
3 evőkanálnyi cukor (xylit)
3 evőkanálnyi víz
5 dkg vaj (laktózmentes)

Elkészítés:

A piskótához a tojások fehérjét felverjük a citromlével, fokozatosan hozzáadva cukrot és a mézet, kemény habbá verjük.
Egyenként elkeverjük a masszában a tojások sárgáit, kanalanként a joghurtot, és az olajat.
Végül az előzőleg egymással összekevert száraz adalékokat keverjük bele.

Sütőpapírral bélelt közepes méretű tepsibe simítjuk a masszát, és előmelegített kb. 170 °C-os sütőben sütjük ki kb. 40-45 perc alatt.

A tésztát késsel meglazítjuk a forma mellett, és hagyjuk a formában pihenni kb. 10 percig.
Lisztezett munkafelületre borítjuk, és lehúzzuk róla a papírt.

A mázhoz kis lángon állandó keveréssel összeolvasztjuk a kakaóport, a cukrot és vizet, majd lehúzzuk a tűzről, és elkeverjük egyneműre a vajjal.
Rásimítjuk a tészta tetejére, és amikor megdermed, hosszúkás szeletekre vágjuk.
Hosszú vékony élű éles kést használjunk, először forró vízbe mártjuk, vágjuk, letöröljük, és így ismételjük a szeletelést.

A recept hozzávalói eredetileg tojásból, cukorból, tejfölből és sima lisztből állnak,- minden mást csak úgy találomra tettem hozzá.
Egyszerű, gyors, finom puha tészta lett, cukorbeteg barátnőmnek készült.
Emiatt cukor helyett xylitet és szteviát használtam, a tejtermékek laktózmentesek voltak (ez az utóbbi sajnos már engem is érint).
Nagyon ízlett neki a süti, örültem, hogy megleptem vele.:-)

Nincsenek megjegyzések: