2011. március 17., csütörtök

Kenyér reggelire (paleo, gluténmentes, tejmentes)



Ez egy nagyon finom és tápláló kenyér reggelire, bár kissé szokatlan számunkra, mivel nem ehhez a kényérféleséghez vagyunk hozzászokva a hagyományos értelemben.
Hozzávalók tekintetében a paleo étrendbe beilleszthető, mivel a zabot kis mértékben tolerálják, laktózmentes, nem tartalmaz élesztőt.
Viszont ha a zab helyett útifű maghéjat használunk, akkor gluténmentes, teljesen paleo, és lisztérzékenyek is fogyaszthatják.
Ideális reggelihez, önmagában is és pl. vajjal megkenve, laktató, egészséges.
Légmentesen fóliába csomagolva tároljuk, hűtőben akár 1 hétig friss marad állagát megtartva, fagyasztható is.

Hozzávalók:

1 evőkanálnyi  Psyllium mag (útifű maghéj)  por - ebben az esetben gluténmentes
(vagy 2 - 3 evőkanál zabkorpa) + 3 evőkanálnyi víz

10 dkg lenmag + 7 evőkanálnyi víz
12 dkg tisztított napraforgómag
12 dkg mandula
6 dkg kókuszliszt
1 kávéskanálnyi aszkorbinsav
1 teáskanálnyi tengeri só
4 tojás
6 dkg szobahőmérsékletű puha vaj/zsír
Ízesíthető: fahéjjal

Elkészítés:

A lenmagot válogassuk át, keverjük el 7 evőkanál vízzel.
A zabkorpához adjunk 3 evőkanál vizet. (A víz mennyiség összesen 1 dl legyen az egész kenyérre számítva.)
Hagyjuk őket állni, míg a többi adalékot előkészítjük.
2-3 evőkanál egész napraforgómagot félreteszünk, a maradékot durvára vagdossuk.
A mandulát szintén durvára vágjuk, vagy daráljuk.
A tálban elkeverjük a napraforgót, a mandulát, és a kókuszlisztet, megsózzuk.
Hozzáadjuk a beáztatott lenmagot, a korpát és a tojásokat, elkeverjük, és a vajjal is jól eldolgozzuk.
Az aszkorbinsav azért kell bele, hogy ne zöldüljön meg sütés után a tésztában a napraforgómag.
Sűrű, ragadós masszát kapunk.


A masszát egy sütőpapírral bélelt tepsibe halmozzuk, vizes kézzel kerekre formáljuk kb. 17 cm átmérő, és 6-7 cm magas formára. (Én egy kis tálat kifóliáztam, abba belenyomkodtam a masszát, majd kiborítottam, így szép szabályos formája lett.) Tetejére a félretett napraforgómagokat tapasztgatjuk.


Előmelegített 175 – 180 °C- os sütőben sütjük ki 45 – 60 perc alatt.
A kenyér térfogata nem fog semmit sem nőni, mivel nem tartalmaz élesztőt, sem más térfogatnövelő adalékot.
Rácsra téve hagyjuk kihűlni teljesen, és csak utána vágjuk fel, ha már kihűlt.


Mamajac leírása alapján, Anita receptje.


14 megjegyzés:

Kriszta írta...

Nagyon jól néz ki és tökéletes!Már régóta keresek egy ilyen receptet,hogy élesztő mentes is legyen és gluténmentes is.Le is mentettem!Gratula!

mariam írta...

Köszi Kriszta! :-)

Bokor Boglárka írta...

Szia!
Az én kisfiam lisztérzékeny, de emiatt zabot egyáltalán nem ehet. Biztos, hogy gluténmentes ez a kenyér?
Margaretta

mariam írta...

Szia Margaretta!
Ahogy olvasom, szakmai körökben sok helyen vita kérdése, hogy a zab mennyire toleráns, van, aki amellett teszi le a voksot, hogy a zab mehet, van, aki ellenzi.
Esetleg valami mássallehetne pótolni a zabkorpát, amit ilyen esetben használhatnak a lisztérzékenyek.
Le is szedem a biztonság kedvéért a gluténmentes jelzőt, mert elég komoly dolog ahhoz, hogy valaki kísérletezzen vele.Pontosan követtem a fordítást, de nem gondolkodtam el azon, hogy a zab még mindig vita tárgya.

Alexandra írta...

@Margaretta:

"A zabbal kapcsolatban sokáig vita volt, mert egyes vizsgálatok találtak benne gliadint, mások nem. Végül kiderült, hogy a pozitív vizsgálatokban a zab más gabonafélékkel keveredett, így került bele gliadin. A teljesen tiszta zabot nyugodtan fogyaszthatják gluténérzékenyek is (Janatuinen és mtsi., 2000), ugyanakkor ez arra figyelmeztet, hogy nem árt az óvatosság. A gliadinból ugyanis minimális mennyiség is elég az arra érzékeny szervezetnek.
A hivatkozott vizsgálat:
Janatuinen, EK; Kemppainen, TA; Pikkarainen, PH; Holm, KH; Kosma, VM; Uusitupa, MI; Mäki, M; Julkunen, RJ: Lack of cellular and humoral immunological responses to oats in adults with coeliac disease. Gut, 2000, 46(3):327-331."

Nem én vagyok ilyen okos, Szendi Gábort idéztem.

mariam írta...

Köszi Alexandra!
Ezt én is olvastam, és még másutt is, ettől eltekintve amiben zab van, arra nem mondanám, hogy gluténmentes. Pont azért, mert hol vagyok én ahhoz, hogy ebben állást foglaljak, ha tőlem sokkal okosabbak is azt mondják, nem árt az óvatosság.
A recept olyan oldalról származik, amelyiknek szerzője kiáll amellett, hogy a zab nem tartalmaz glutént, így került bele a leírásba a fordításnál, hogy gluténmentes, amit levettem közben.

anita írta...

in the original recipe is used psyllium powder instead of oat bran, which is completely free of gluten. anyway, this ingredient can be skipped.

best regards,
anita

mariam írta...

Mnogo ti hvala, Anita! :-)

Kriszta írta...

Elkészítettem a kenyeret,szuper lett!A blogomra már feltettem és ott ajánlom az oldalad!

mariam írta...

Örülök, hogy ízlik!
Köszönöm, megnézem! :-)

Karolina írta...

Meg szeretném kérdezni,hogy a lrnmagot nem kell megőrölni?
Nem csináltam még kenyeret,ezt szeretném megcsinálni.
Köszönöm!

mariam írta...

Szia Karolina!
Nem kell megőrölni.
Remélem, ízleni fog!:-)
Üdv!

Karolina írta...

Szia Mariam!
Nagyon köszönöm válaszod és a receptet is!
Holnap meg is csinálom,biztos ízleni fog!:)

mariam írta...

Sok sikert!:-)