2014. szeptember 12., péntek

Tökbél leves
Hozzávalók:

1 db főzőtök
Zöldségféleségek, csont, hús, stb.

Elkészítése:

A tök beléből alaplevet készítünk.
A tököt kanállal kivájjuk, a mag egy részét éles késsel felaprítjuk, hogy kifőhessen belőle a leves sárga színét adó tökmagolaj.
Hideg vizet öntünk rá, forrásig melegítjük, majd teljesen levesszük a lángot, hogy továbbra egészen lassú forralással főhessen kb. fél órán át.
Nem szabad erős forralással főzni, mert akkor zavaros lesz.
Fél óra elteltével levesszük a tűzről, hagyjuk leülepedni, majd sűrű gézen (vagy sűrű szövésű szitán) leszűrjük, ez lesz az alaplevünk.

Az alaplébe bármit tehetünk, ami van otthon, minél többféle alapanyag kerül bele, annál finomabb lesz. Adhatunk hozzá zöldségféleségeket, gazdagíthatjuk hússal, csontos hússal, fűszerekkel ízesíthetjük (kurkuma, sáfrányos szeklice, bors), stb. Bármilyen fajta levesnek szolgálhat alapot, rántással, habarással, vagy a nélkül, tetszés szerint.
Tésztával kínáljuk, nálam grízgaluska került bele.

 A recepttel és a leírással először Wise Lady oldalán találkoztam (később más helyeken is), én még nem hallottam róla korábban.
Amikor itthon először elkészítettem, és azt hittem, most aztán mekkora meglepetéssel fogok szolgálni, akkor családunk idősebb tagja minden különösebb meglepődés nélkül megjegyezte, gyerekkorában elég sokszor került ez az asztalra, mi ebben az új?
De hát egy újszülöttnek minden vicc új…

Tök helyett cukkinivel is elkészíthető!

Időközben kezembe akadt anyukám valamikori receptes könyve,
Brüklerné,Budai Ella: "Így főzünk ma" című kiadványa, 1960-ból.
Ebben a könyvben van egy hasonló recept, az érdekesség kedvéért beírom, szó szerint, ahogy a könyvben van, bár ezt a változatot még nem próbáltam.

Tökből készült hamis húsleves 

A tök héját és magját (egy személyre 15 dkg-ot számítunk) feltesszük hideg vízben főzni, úgy, mint a húslevest.
Ha felforrott, bezöldségeljük, megsózzuk és tovább főzzük.
Pirított cukorral színesítjük.
Ha jó puhára főtt a zöldség, leszűrjük és levesbetéttel tálaljuk.Nincsenek megjegyzések: