2008. november 21., péntek

Zabpelyhes almás lepény

Hozzávalók:

3-4 evőkanál szója granulátum
1.7 kg tisztított alma
10 dkg margarin
25 dkg zabpehely
25 dkg zabkorpa
2 citrom reszelt héja
1 rúd vanília
1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
1 mokkáskanál őrölt gyömbér
7 evőkanál baracklekvár
5 evőkanál durvára vagdosott dió
5 dkg mazsola

Elkészítés:

A szóját 2 dl meleg vízbe áztatjuk 20 percre.
Az alma kétharmadát héjastól lereszeljük, egyharmadát kisebb kockákra vágjuk, kis citromlével meglocsoljuk, hogy ne barnuljon meg.
A margarint, a zabpelyhet, és a korpát összedolgozzuk, hozzáadjuk a víztől kinyomkodott szóját és az almareszeléket, ízesítjük 1 citrom reszelt héjával és a vanília kikapart belsejével. Nagyobb méretű, kikent tepsibe nyomkodjuk.
A kockákra vagdosott almát a másik citrom reszelt héjával, a szegfűszeggel, és a gyömbérrel ízesítjük. Egyenletesen a tésztára szórjuk, kissé bele is nyomkodjuk, majd előmelegített, 180 °C – os sütőben kb. fél órán át sütjük.
Ekkor lekvárral megkenjük, megszórjuk dióval, mazsolával, és további 8-10 percet visszatesszük a sütőbe.
Hagyjuk kissé hűlni, majd szeletelve kínáljuk.
A recept a Spar Harmónia kiadványában található.

Nincsenek megjegyzések: