Hozzávalók:
20 dkg vaj
20 dkg étcsokoládé
5 tojás
18 dkg cukor
18 dkg liszt (gluténmentesen: rizsliszt)
1 evőkanálnyi keserű
kakaópor
1 teáskanálnyi
szódabikarbóna
¼ teáskanálnyi sütőpor
1 csipetnyi só
1 mokkáskanálnyi őrölt
fahéj
2 db kisebb nyers cékla
reszelve
1 db kisebb alma reszelve
(az alma és a cékla mennyisége összesen 30 dkg legyen)
2-3 evőkanálnyi
narancslekvár
Elkészítés:
A vajat felolvasztjuk a
csokoládéval gőz fölött, egyneműre keverjük, majd hagyjuk kicsit hűlni.
A cukrot habosra keverjük a
tojásokkal, hozzáadjuk az előzőleg egymással elkevert száraz alapanyagokat, a
lisztet, kakaóport, sót, szódabikarbónát, sütőport, fahéjat, és végül a vajas
csokoládét. Végül adjuk hozzá a reszelt céklát az almával és a narancslekvárt.
A masszát egy sütőpapírral
bélelt, vagy kikent, lisztezett tortaformába (26 cm), vagy egy közepes
méretű (kb. 20x30 cm) tepsibe simítjuk.
Előmelegített, 180 °C-os
sütőben sütjük ki kb. 40 perc alatt. Tűpróbával ellenőrizhetjük a sütés vége
felé!
Langyosra hűlve már
szeletelhető is.
Nagyon finom, kissé
szaftos piskóta-jellegű tésztát kapunk, inkább a csokis íz dominál egy kis
pikáns narancs-ízzel, a céklát és az almát senki meg nem mondja, hogy benne
van. Jót tett neki a házi narancslekvár, amiben benne van a narancs héja
apróbb darabokra vagdalva.
Tortalapnak is kiváló, és önmagában is fogyasztható!
A receptet eredetileg Viki oldalán láttam, némileg módosítottam.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése