Ez egy általános tészta-alap recept, amely többféleképpen
variálható ízlésünk és egyéni étrendünk szerint.
Felhasználható kenyér helyett lepénykének, pizza tésztának,
tortalapnak, piték és egyéb sütemények alaptésztájának.
Gabonaliszt helyett őrölt diófélék (dió, mandula,
mogyoró, kesudió), magvak (len, szezám, tökmag, napraforgó, stb.) és kókuszliszt
kerülnek a tésztába.
Az általános alaprecept:
2 tojás
2-3 evőkanálnyi magliszt-keverék /vagy magvak
őrleményei
1-2 evőkanálnyi kókuszliszt
kevés só, sütőpor
1 evőkanálnyi puha vaj /vagy zsír
Elkészítés:
Az adalékokat mixer segítségével összekeverjük.
Sütőpapírral bélelt tepsire 8 db kis lepényt
formálunk evőkanállal.
Előmelegített 170 °C-os sütőben sütjük ki kb. 15
perc alatt, sütőtől függően.
Amikor szépen megpirul az alján és szélén, akkor jó.
Amennyiben túl híg a tésztánk, több magliszttel
sűríthetjük, ha sűrű, egy pici vízzel segíthetünk az állagán.
Ha valaki nem szereti a kókuszlisztet, lehet
helyettesíteni maglisztekkel tetszés szerint.
A sós változathoz adhatunk egész szemes magvakat,
fűszereket, ízesíthetjük pl. piros törött paprikával, vagy dúsíthatjuk
tejföllel, kenhető sajttal.
Adhatunk a masszához reszelt cukkinit, vagy
sárgarépát is, számtalan változata lehet.
Ha pizzát készítünk, kenjük a masszát a sütőpapírral
bélelt tepsire, süssük meg félig, pakoljuk meg a rátétekkel, és így süssük meg
teljesen.
Édes tortalapnál adjunk hozzá 2 evőkanálnyi
kakaóport, és tetszőlegesen ízesíthetjük étrendünknek megfelelően pl. steviával,
vaníliás cukorral, stb.
A kisült tortalapot kihűlése után megtölthetjük.
Az édesített változatból készülhet muffin és brownies
is.
Ízesítésre
alkalmas még a fahéj, gyömbér, szegfűszeg, kardamom, citrom vagy narancs reszelt héja.
Én egyelőre a fotón látható lepénykék formájában próbáltam ki kenyér, illetve péksütemény pótlására.
A recept a jótanácsokkal együtt
Anita blogján található, köszönettel!:-)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése