2008. február 17., vasárnap

Stevia (sztívia)- a természetes növényi édesítő


A Stevia Rebaudiana Bertoni növényből készült természetes növényi édesítőszerek nem glükózalapúak, azaz fogyasztásuk nem jár kalóriafelvétellel, használatuk még hosszabb távon sem okoz egészségügyi problémákat.

A növénynek több, mint 300 változata ismert, ezek közül ez a legnevezetesebb. A növény szárított levele olyan édes, hogy cukor helyett használható.

Paraguayban őshonos, ahol az indiánok használják több száz éve teaédesítésre, étvágycsillapításra, sőt, gyógyításra is, bőrbetegségekre, vágási sebekre, ugyanis gyorsan hat, különösebb forradás jele nélkül.

Tartósítószert, színezéket, aromát és egyéb káros anyagokat nem tartalmaznak a nálunk forgalmazott Stevia termékek: szárított levél, őrlemény, kivonat, por, oldat, tabletta.

Ettől eltekintve fontos megjegyezni, hogy amennyiben szárított és porított leveleket használunk édesítésre, ne feledkezzünk meg arról, hogy az édes komponensek mellett más is található egy növényben.

Sütéshez, főzéshez, ételek, italok ízesítésére kiváló. Az intenzív édes ízért felelős steviol glycoside-ok az aszpartámmal ellentétben, főzés, sütés, pH-változás esetén sem bomlanak le, így a Stevia a cukor teljes körű helyettesítője lehet!

A porított formában - mivel rendkívül tömény édesítőszer, önmagában fogyasztva meglehetősen émelyítő hatású, viszont folyadék formában vagy ételben, italban felhígítva már nem az. Ha az ételben is émelyítőnek találjuk, akkor túladagoltuk. Minden ételnél érdemes kikísérletezni az adagolását, attól függően, mekkora az ízesítendő adag, egy késhegynyi, vagy egy lapos kiskanálnyi is elegendő lehet.

Pl. a Steviosid fehér por 10 gr mennyisége kb. 3 kg cukornak felel meg, ebből 1 csésze kávéba gombostűfejnyi mennyiség elég.

A Stevia levél zöld por alakú őrleményéből ételekbe, süteményekbe, főzelékekbe, levesekbe, stb., 4-5 adagos mennyiséghez 1-2 kávéskanál elegendő, ízlés szerint.

A tablettából 1 csésze kávéhoz 1-3 tablettát tehetünk.

Levelei 30-45-ször édesebbek a cukornál, kivonatai pedig akár 300-szor is édesebbek is lehetnek. Eddig ez a legédesebb nem cukorszerű vegyület.

Kivonat készítése Stevia levélből:

Forraljunk fel 2 dl vizet, adjunk hozzá 20-25 gr Stevia levelet, és két percig forraljuk. Szűrjük le, majd forró vízben kifőzött, zárható üvegbe töltsük, így hűtőszekrényben 6 hónapig eláll.

Számos jótékony hatása ismert a szervezetre, melyek miatt ajánlatos fogyasztani. Sem kalóriát, sem szénhidrátot nem tartalmaz, cukorbetegek (a 2-es típusú cukorbetegség esetén is ígéretes), fogyókúrázók és candida diétások (gombaölő hatása miatt) is nyugodtan fogyaszthatják, káros mellékhatások nélkül.
Fogszuvasodástól nem kell tartani, javítja az emésztést, serkenti a máj, a lép, és a hasnyálmirigy működését, szabályozza a szervezet vércukor-szintjét.






Nincsenek megjegyzések: