2017. május 13., szombat

Lángos (burgonyás)

Hozzávalók:

50 dkg liszt (tönkölyliszt)
25 dkg héjában főtt, áttört burgonya (két darab közepes méretű kb.)
1.5 dl langyos víz kb. 
1 teáskanálnyi cukor 
2 dkg élesztő 
1 csapott evőkanálnyi só 
0.5 dl olaj + a sütéshez bőségesen olaj 

Elkészítés: 

Legjobb, ha a liszt is langyos, vagy legalább szobahőmérsékletű. 

Langyos vízben feloldjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt. 
Amikor az élesztő felfut, felhabzik (5-10 perc), hozzáadjuk a sóval elkevert liszthez a burgonyával együtt, és simára keverjük a robotgép dagasztó spiráljával. 
Annyi vizet adjunk hozzá, hogy csomómentes, lágy, rugalmas tésztát kapjunk. 
Amikor a tésztánk hólyagosodni kezd, és elválik az edény falától, olajat csorgatunk hozzá az edény oldala mentén, hogy kissé bevonja a tészta külső felületét. 

Huzatmentes helyen, (ha lehet, langyos helyen), tiszta konyharuhával letakarva hagyjuk megkelni két-háromszorosára, kb. 30 perc alatt. 
A megkelt tésztát finoman átdagasztjuk kézzel. 

Beolajozott kezünkkel ököl nagyságú darabokat tépünk a tésztából, gömbölyűre formáljuk, kissé ellapítgatjuk, és olajjal megkent felületre (tálcára, tepsire) tesszük őket kb. 15 percre. 
Ahol dolgozunk, egyenletes hőmérséklet legyen, és továbbra se érje huzat a tésztát! 

Bőséges mennyiségű olajat forrósítunk.
A legrégebben megformált darabokkal kezdjük a sütést, az az oldala, amelyik eddig felül volt, most kerüljön alulra. 
Középről kiindulva a szélük felé, kihúzgáljuk kerek formára a tésztadarabokat, óvatosan bele eresztjük a forró zsiradékba, majd egyenként szép pirosra sütjük mindkét oldalukon a lángosokat. 
Az olaj forró legyen, de ha túlzottan fel van hevítve, kívül hirtelen megpirul ugyan a tészta, de belül sületlen maradhat a vastagabb részeknél, ha pedig nem elég forró, megszívja magát nagyon zsiradékkal. (Próbaképpen beledobhatunk egy kis darabka tésztát, és látni fogjuk, mikor alkalmas a sütésre.) 

Papírtörlőre szedjük ki, hogy az olajat leitassuk. Kb. 8-10 db lesz belőle, a nagyságuktól függően. Tejföllel, fokhagymával kínálhatjuk.

Nincsenek megjegyzések: