2013. február 20., szerda

Túrófánk (gluténmentes)




Hozzávalók:

25 dkg túró
3 tojás
10 evőkanálnyi rizsliszt
1 mokkáskanálnyi szódabikarbóna
Kevés só

A sütéshez tetszés szerinti zsiradék, itt pálmazsír
Lekvár a tálaláshoz

Elkészítése:

Az alapanyagokat jól elkeverjük egymással.
Ha több időnk van, a fehérjét felverhetjük habbá, és úgy is hozzáadhatjuk, de ez nem fontos, itt is egész tojások kerültek bele.

A bő zsiradékot felmelegítjük, és kiskanállal diónyi darabokat szaggatunk bele.
A zsiradék túl forró ne legyen, mert hirtelen fog megsülni, a belseje nyers maradhat.
De elég forrónak kell lennie, mert ellenkező esetben nagyon megszívja magát zsiradékkal a tészta. Ezt legkönnyebben úgy állapíthatjuk meg, ha fakanalat teszünk a melegedő zsiradékba, és amikor apró buborékok keletkeznek körülötte, akkor már jó a hőfok.



A fánkocskák kicsit meg fognak nőni sütés közben. Hagyományos liszttel jobban megduzzadtak, én kevertem a rizslisztet, fehér és barna liszt volt felesben, és kicsit sűrűbbre sikerült az állaga, de így is finom lett.

Papírtörlőre szedjük ki a fánkokat, majd lekvárral kínáljuk, vagy fahéjas porcukorral is megszórhatjuk.
Frissen a legfinomabb.

2013. február 18., hétfő

Magvas kockák (gluténmentesen is)




Hozzávalók:

12.5 dkg zabpehelyliszt (gluténmentesen: rizsliszt, vagy más gluténmentes liszt)
12.5 dkg rizsliszt
10 dkg vaj
1 tojás sárgája
3 evőkanálnyi hideg víz (szükség szerint)
1 teáskanálnyi só
1 evőkanálnyi egész szemes mák
1 evőkanálnyi szezámmag
1 evőkanálnyi durvára őrölt napraforgó mag

Tetejére:

1 tojás fehérje
1-2 evőkanálnyi reszelt sajt / szezámmag - tetszés szerint

Elkészítés:

Az alapanyagokat összegyúrjuk, hogy nyújtható állaga legyen a tésztának.
Fél órán át hűvös helyen pihentetjük, majd lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk.
Lisztbe mártott derelyevágóval kockákra vágjuk a tésztát, tetejét megkenjük felvert tojásfehérjével, meghintjük reszelt sajttal vagy szezámmaggal.

Előmelegített sütőben sütjük ki kb. 200 °C-on, kb. 20-25 perc alatt.
A színe miatt kicsit nehéz megállapítani, mikor sült meg, a sajtos darabokon jobban látható.
Teljesen kihűlt állapotában finom igazán,- legalábbis szerintem. Melegen egyáltalán nem ízlett, hidegen annál inkább.
A liszt tetszőleges lehet, nem fontos ezekkel a lisztekkel dolgozni.

2013. február 17., vasárnap

Töltött csirkecomb zabpelyhes töltelékkel (paleo)





Hozzávalók:

6 db egész csirkecomb
20 dkg csirkemáj (szív nélkül)
3-4 evőkanálnyi zabpehely
1 nyers tojás
3 főtt tojás
1 púpozott evőkanálnyi finomra reszelt sárgarépa
1 púpozott evőkanálnyi reszelt cukkini héjával együtt
1 kis fej vöröshagyma
1 teáskanálnyi törött paprika
1 kis csokor petrezselyemzöld
2-3 gerezd fokhagyma
Só, bors, bio zöldségkeverék őrlemény

Kacsazsír a sütőedény kikenéséhez és a máj párolásához

Elkészítés:

A megtisztított combokat besózzuk, és a saját, megszokott fűszereinkkel fűszerezzük.

A zabpelyhet kevés forró vízzel felöntjük, annyival csupán, hogy megszívhassa magát a folyadékkal. Kicsit sózzuk, ízesítjük, és állni hagyjuk.
Közben a hagymát zsiradékon megpároljuk, hozzáadjuk a darabolt májat, és azt is átpároljuk, miközben megsózzuk, borsozzuk.
A főtt tojásokat apróra vagdaljuk, vagy tojás szeletelővel két irányból felszeleteljük, hogy kisebb darabokat kapjunk.

A zabpehelyhez adjuk a nyers tojást, a főtt tojást, a májat, a reszelt répát és cukkinit, az apróra vagdalt petrezselyemzöldet.
Ízesítjük ízlés szerint a masszát sóval, borssal, pirospaprikával, a zöldségkeverékkel, vagy más, tetszés szerinti fűszerekkel. Hozzáadjuk az aprított fokhagymát is.

A combok bőrét fellazítjuk, a húst kissé be is vágjuk, majd evőkanállal ide halmozzuk a tölteléket, és a bőrt a töltelékre visszahajtjuk.
Kizsírozott sütőedénybe (nálam kacsasütő edényben sült) tesszük a combokat, ha maradna töltelék, a combok közé tesszük. Ha nem zárt az edényünk, alufóliával befedjük.

Előmelegített, 200-220 °C-os sütőbe tesszük, és amikor már pirulni kezd, levesszük az edény tetejét vagy a fóliát, és addig sütjük, míg teljesen megpirul szép barnára a combok bőre. (Kb. 80 perc, sütőtől függően.)
Sütés közben a kiolvadt zsiradékkal meglocsolgathatjuk, hogy szépen piruljon.

2013. február 16., szombat

Kókuszos máktorta liszt nélkül (gluténmentes, paleo, tejmentes)





Hozzávalók 24-26 cm átmérőjű formához:

6 tojás
10 dkg nádcukor(paleo: nyírfacukor)
20 dkg darált mák
7 dkg kókuszreszelék
½ kisebb citrom leve és reszelt héja

Töltelék: szilvalekvár

Elkészítés:

A tojások fehérjét kissé habosra verjük a citromlével, fokozatosan hozzáadva a cukrot, kemény habot készítünk belőle.
Egyenként elkeverjük benne a tojások sárgáit, majd az egymással elkevert mákot és kókuszreszeléket adjuk hozzá óvatosan a robotgép legalacsonyabb fokozatával keverve.

A formát alul picit átnedvesítjük, sütőpapírral béleljük. (Így sütés után nem ragad annyira a tésztához a papír.)
A masszát szépen belesimítjuk

Kb. 200 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük, de levesszük a hőt 180 °C-ra, és kisütjük a tésztát sütőtől függően kb. 30-40 perc alatt.
Tűpróbával ellenőrizhetjük a sütés vége felé.

Amikor kivesszük a sütőből, a tészta oldalát óvatosan elválasztjuk a forma falától, majd így hagyjuk langyosra kihűlni.
Ekkor kiborítjuk, és lehúzzuk róla a papírt




Kihűlés után két lapra vágjuk, és lekvárral megkenjük.
Bármilyen lekvár jó, nálam azért szilvalekvár, mert abban nincs cukor.

A receptet Olíviánál láttam, köszönettel, annak alapján készült a sütemény.
Ez a leírás a fotókkal megtalálható a Tortaimádó blogomon is.

  






2013. február 14., csütörtök

Fasírt sütőben sütve (kenyér nélkül, zabpehellyel kompromisszumos paleo)





Hozzávalók:

50 dkg darált sertéshús (comb, vagy lapocka)
1 tojás
1 fej vöröshagyma
1 csapott evőkanálnyi kacsazsír
2-3 gerezd zúzott, aprított fokhagyma
5 evőkanálnyi apró szemű zabpehely
5 dkg reszelt cukkini
5 dkg reszelt sárgarépa
Ízlés szerint fűszerek: só, bors, bio zöldségkeverék őrlemény

Elkészítés:

A zabpelyhet kevés forró vízzel leforrázzuk, megsózzuk, ízesítjük, és hagyjuk állni addig, míg a hagymát megpirítjuk.
A víz csak annyi legyen, hogy a zabpehely megszívhassa magát a nedvességgel.

Az aprított hagymát a zsírban puhára pirítjuk.
Amikor a felforrósított zsiradékba tesszük a hagymát, azonnal kevés kis meleg vizet is adunk hozzá, így egyszerre pirítjuk- pároljuk, emészthetőség tekintetében könnyebb lesz.
Addig tartjuk a tűzön kevergetve, míg a hagyma meg nem puhul, közben, ha szükséges, mindig egy pici vizet adunk hozzá.
Ha valakinek úgy tetszik, a végén a fokhagymát is beleteszi, én azt a masszába teszem közvetlenül.

A húshoz adjuk a tojást, a megpuhult zabpelyhet, a reszelt sárgarépát és cukkinit, a hagymát, jól összedolgozzuk, közben még ízesítjük ízlés szerint.
Kalkuláljuk hozzá, hogy a zabpehely már volt előzőleg ízesítve.
Kb. 15-30 percig hagyhatjuk kicsit összeérni az ízeket, finomabb lesz.

Kézzel gömböket formálunk, sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk őket, tetejüket kissé lelapítjuk.
Előmelegített, 200 °C-os sütőben sütjük szép pirosra kb. 40-50 perc alatt, a fasírtok méretétől és sütőtől függően.

Nagyon finom lett, kívül ropogós, belül puha omlós, másnapra is ilyen maradt. Tökfőzelékkel ettük.
Gluténmentesen is elkészíthető, vagy gluténmentes zabpehellyel, vagy gluténmentes zsemle, kenyér hozzáadásával.

2013. február 3., vasárnap

Gluténmentes tészta készítése/gyufametélt



Hozzávalók:

1 tojás
Rizsliszt
Hajdinaliszt

Elkészítése:

Egy tálba körülbelül egyforma arányban elkeverve szórunk a lisztből egy bő maroknyit, beleütjük a tojást, elkeverjük egyenletesen, majd összegyúrjuk. Közben igény szerint adunk hozzá még lisztet.

Nem adok pontos adatokat, mert én is körülbelüli mennyiséggel dolgoztam, amennyit felvesz a tojás, annyi lisztet adunk hozzá fokozatosan, az összeállított tészta pedig keményebb legyen. Ha sok liszt került volna bele, óvatosan adagolva egy kis vizet is adhatunk hozzá.
Sima, egyenletes tésztát dolgozunk ki belőle kerek formára.


 Tiszta konyharuhával letakarva hagyjuk állni kb. 10-15 percet.

A kidolgozott tésztát lisztezett felületen vastagabbra kinyújtjuk. Szükség szerint lisztezzük, kétujjnyi csíkokra vágjuk, és egymásra illesztve a lapokat, gyufa méretű szálakra vágjuk jó éles késsel.

Én tésztagéppel dolgoztam, széles lapokra lett nyújtva, és utána lett metéltre vágva szintén a géppel.
Bőséges, sós, forrásban lévő vízbe szórjuk, majd addig főzzük, míg a tészta közepe is át nem fő teljesen.


A nyújtófával nyújtott, késsel vágott tészta: 




A kifőtt tészta:




A tésztát kísérleti jelleggel készítettem, - őszintén szólva túl sok jót nem vártam, aztán a végeredmény még engem is meglepett, mert egészen finom lett, meg voltam vele elégedve.
Bajai halászléhez készült, mi bőséges mennyiségű tésztával esszük a halászlevet, de így is két személyre való adag lett belőle.
A színe eléggé barnás lett, rajtam kívül mindenki más csak nézte.... :-)