Hozzávalók:
50 dkg darált sertéshús
(comb, vagy lapocka)
1 tojás
1 fej vöröshagyma
1 csapott evőkanálnyi kacsazsír
2-3 gerezd zúzott,
aprított fokhagyma
5 evőkanálnyi apró szemű
zabpehely
5 dkg reszelt cukkini
5 dkg reszelt sárgarépa
Ízlés szerint fűszerek:
só, bors, bio zöldségkeverék őrlemény
Elkészítés:
A zabpelyhet kevés forró
vízzel leforrázzuk, megsózzuk, ízesítjük, és hagyjuk állni addig, míg a hagymát
megpirítjuk.
A víz csak annyi legyen,
hogy a zabpehely megszívhassa magát a nedvességgel.
Az aprított hagymát a
zsírban puhára pirítjuk.
Amikor a felforrósított
zsiradékba tesszük a hagymát, azonnal kevés kis meleg vizet is adunk hozzá, így
egyszerre pirítjuk- pároljuk, emészthetőség tekintetében könnyebb lesz.
Addig tartjuk a tűzön
kevergetve, míg a hagyma meg nem puhul, közben, ha szükséges, mindig egy pici
vizet adunk hozzá.
Ha valakinek úgy tetszik,
a végén a fokhagymát is beleteszi, én azt a masszába teszem közvetlenül.
A húshoz adjuk a tojást, a
megpuhult zabpelyhet, a reszelt sárgarépát és cukkinit, a hagymát, jól
összedolgozzuk, közben még ízesítjük ízlés szerint.
Kalkuláljuk hozzá, hogy a
zabpehely már volt előzőleg ízesítve.
Kb. 15-30 percig
hagyhatjuk kicsit összeérni az ízeket, finomabb lesz.
Kézzel gömböket formálunk,
sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk őket, tetejüket kissé lelapítjuk.
Előmelegített, 200 °C-os
sütőben sütjük szép pirosra kb. 40-50 perc alatt, a fasírtok méretétől és
sütőtől függően.
Nagyon finom lett, kívül
ropogós, belül puha omlós, másnapra is ilyen maradt. Tökfőzelékkel ettük.
Gluténmentesen is elkészíthető, vagy gluténmentes zabpehellyel, vagy gluténmentes zsemle, kenyér hozzáadásával.
Szia!
VálaszTörlésNagyon jó recept! :)
Viszont egy helyesbítés, a zabpehely miatt nem paleo.
Szia!
VálaszTörlésValóban nem 100%-ban az, de úgy tudom, toleráns.
Nagyon finom lett, köszi!
VálaszTörlésÖrülök, hogy ízlett, Andi! :-)
VálaszTörlésTegnap elkészítettem! Mennyei! Köszönöm!
VálaszTörlésTöbbször készítettük el, az egyik kedvenc lett. Egyenlőre cukkini és répa nélkül
VálaszTörlésMi is csak így készítjük már, ha lehetséges, nem hagyom ki a cukkinit és a répát, puhább lesz a belseje, nekünk ízlik.:-)
VálaszTörlésSzia!
VálaszTörlésKöszönöm ezt a jó receptet. Ez a fasírt mindenkinek izlett a családban és senkinek sem kellett kompromisszumot kötnie. Gluténmentesen készítettem, GM zabpehellyel.
Ági
Szia!
VálaszTörlésKöszönöm ezt a jó receptet. Ez a fasírt mindenkinek izlett a családban és senkinek sem kellett kompromisszumot kötnie. Gluténmentesen készítettem, GM zabpehellyel.
Ági
Szia! Örülök, hogy elnyerte a tetszéseteket a recept!!:-)
VálaszTörlés