2013. február 14., csütörtök

Fasírt sütőben sütve (kenyér nélkül, zabpehellyel kompromisszumos paleo)





Hozzávalók:

50 dkg darált sertéshús (comb, vagy lapocka)
1 tojás
1 fej vöröshagyma
1 csapott evőkanálnyi kacsazsír
2-3 gerezd zúzott, aprított fokhagyma
5 evőkanálnyi apró szemű zabpehely
5 dkg reszelt cukkini
5 dkg reszelt sárgarépa
Ízlés szerint fűszerek: só, bors, bio zöldségkeverék őrlemény

Elkészítés:

A zabpelyhet kevés forró vízzel leforrázzuk, megsózzuk, ízesítjük, és hagyjuk állni addig, míg a hagymát megpirítjuk.
A víz csak annyi legyen, hogy a zabpehely megszívhassa magát a nedvességgel.

Az aprított hagymát a zsírban puhára pirítjuk.
Amikor a felforrósított zsiradékba tesszük a hagymát, azonnal kevés kis meleg vizet is adunk hozzá, így egyszerre pirítjuk- pároljuk, emészthetőség tekintetében könnyebb lesz.
Addig tartjuk a tűzön kevergetve, míg a hagyma meg nem puhul, közben, ha szükséges, mindig egy pici vizet adunk hozzá.
Ha valakinek úgy tetszik, a végén a fokhagymát is beleteszi, én azt a masszába teszem közvetlenül.

A húshoz adjuk a tojást, a megpuhult zabpelyhet, a reszelt sárgarépát és cukkinit, a hagymát, jól összedolgozzuk, közben még ízesítjük ízlés szerint.
Kalkuláljuk hozzá, hogy a zabpehely már volt előzőleg ízesítve.
Kb. 15-30 percig hagyhatjuk kicsit összeérni az ízeket, finomabb lesz.

Kézzel gömböket formálunk, sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk őket, tetejüket kissé lelapítjuk.
Előmelegített, 200 °C-os sütőben sütjük szép pirosra kb. 40-50 perc alatt, a fasírtok méretétől és sütőtől függően.

Nagyon finom lett, kívül ropogós, belül puha omlós, másnapra is ilyen maradt. Tökfőzelékkel ettük.
Gluténmentesen is elkészíthető, vagy gluténmentes zabpehellyel, vagy gluténmentes zsemle, kenyér hozzáadásával.

10 megjegyzés:

  1. Szia!

    Nagyon jó recept! :)

    Viszont egy helyesbítés, a zabpehely miatt nem paleo.

    VálaszTörlés
  2. Szia!
    Valóban nem 100%-ban az, de úgy tudom, toleráns.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon finom lett, köszi!

    VálaszTörlés
  4. Örülök, hogy ízlett, Andi! :-)

    VálaszTörlés
  5. Tegnap elkészítettem! Mennyei! Köszönöm!

    VálaszTörlés
  6. Többször készítettük el, az egyik kedvenc lett. Egyenlőre cukkini és répa nélkül

    VálaszTörlés
  7. Mi is csak így készítjük már, ha lehetséges, nem hagyom ki a cukkinit és a répát, puhább lesz a belseje, nekünk ízlik.:-)

    VálaszTörlés
  8. Szia!
    Köszönöm ezt a jó receptet. Ez a fasírt mindenkinek izlett a családban és senkinek sem kellett kompromisszumot kötnie. Gluténmentesen készítettem, GM zabpehellyel.
    Ági

    VálaszTörlés
  9. Szia!
    Köszönöm ezt a jó receptet. Ez a fasírt mindenkinek izlett a családban és senkinek sem kellett kompromisszumot kötnie. Gluténmentesen készítettem, GM zabpehellyel.
    Ági

    VálaszTörlés
  10. Szia! Örülök, hogy elnyerte a tetszéseteket a recept!!:-)

    VálaszTörlés