Hozzávalók:
1 tojás
Rizsliszt
Hajdinaliszt
Elkészítése:
Egy tálba körülbelül egyforma
arányban elkeverve szórunk a lisztből egy bő maroknyit, beleütjük a tojást,
elkeverjük egyenletesen, majd összegyúrjuk. Közben igény szerint adunk hozzá
még lisztet.
Nem adok pontos adatokat,
mert én is körülbelüli mennyiséggel dolgoztam, amennyit felvesz a tojás, annyi
lisztet adunk hozzá fokozatosan, az összeállított tészta pedig keményebb legyen.
Ha sok liszt került volna bele, óvatosan adagolva egy kis vizet is adhatunk
hozzá.
Sima, egyenletes tésztát
dolgozunk ki belőle kerek formára.
Tiszta konyharuhával
letakarva hagyjuk állni kb. 10-15 percet.
A kidolgozott tésztát
lisztezett felületen vastagabbra kinyújtjuk. Szükség szerint lisztezzük, kétujjnyi
csíkokra vágjuk, és egymásra illesztve a lapokat, gyufa méretű szálakra vágjuk
jó éles késsel.
Én tésztagéppel dolgoztam,
széles lapokra lett nyújtva, és utána lett metéltre vágva szintén a géppel.
Bőséges, sós, forrásban
lévő vízbe szórjuk, majd addig főzzük, míg a tészta közepe is át nem fő
teljesen.
A nyújtófával nyújtott, késsel vágott tészta:
A kifőtt tészta:
A tésztát kísérleti jelleggel
készítettem, - őszintén szólva túl sok jót nem vártam, aztán a végeredmény még
engem is meglepett, mert egészen finom lett, meg voltam vele elégedve.
Bajai halászléhez készült, mi bőséges mennyiségű
tésztával esszük a halászlevet, de így is két személyre való adag lett belőle.
A színe eléggé barnás lett, rajtam kívül mindenki más csak nézte.... :-)
A színe eléggé barnás lett, rajtam kívül mindenki más csak nézte.... :-)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése