Hozzávalók:
35 dkg graham liszt
15 dkg búzakorpa
20 dkg Ráma margarin
25 dkg túró
2 dl tejföl
2 tojás
2 dkg élesztő
1 mokkáskanál só
Elkészítés:
A lisztet és a korpát összekeverjük, átszitáljuk, megsózzuk, belemorzsoljuk az élesztőt, a túrót, majd a tejföllel, az egyik tojással és a margarinnal összegyúrjuk.
Másfél óráig pihentetjük, majd ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
Tetejét a maradék, felvert tojással megkenjük, és előmelegített, forró sütőbe tesszük, de a tüzet mérsékelve, kisütjük.
2009. február 28., szombat
2009. február 22., vasárnap
Kókuszos sütemény
Hozzávalók:
30 dkg teljes őrlésű liszt
2 dl barna cukor
csipetnyi só
½ mokkáskanálnyi szódabikarbóna
1 dl kókuszreszelék
1 citrom reszelt héja
2 teáskanál szárított kakukkfű
őrölt kardamom
4-5 dl víz
Elkészítés:
A hozzávalókat összekeverjük, és annyi vízzel dolgozzuk el, hogy sűrű, de folyós masszát kapjunk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és előmelegített sütőben, kb. 200 °C- on kisütjük.
Tűpróbával ellenőrizhetjük!
Jól illik hozzá valamilyen pikáns lekvár is.
30 dkg teljes őrlésű liszt
2 dl barna cukor
csipetnyi só
½ mokkáskanálnyi szódabikarbóna
1 dl kókuszreszelék
1 citrom reszelt héja
2 teáskanál szárított kakukkfű
őrölt kardamom
4-5 dl víz
Elkészítés:
A hozzávalókat összekeverjük, és annyi vízzel dolgozzuk el, hogy sűrű, de folyós masszát kapjunk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és előmelegített sütőben, kb. 200 °C- on kisütjük.
Tűpróbával ellenőrizhetjük!
Jól illik hozzá valamilyen pikáns lekvár is.
2009. február 19., csütörtök
Pekándiós pitetorta
Hozzávalók:
30 dkg liszt
1 kávéskanál só
17 dkg vaj/ margarin
3-4 evőkanál víz
Töltelék:
4 tojás
2.5 dl mézsűrűségű cukorszirup / vagy méz
6 dkg barnacukor
6 dkg porcukor
3 dkg puha vaj
10 dkg darabolt pekándió / vagy hagyományos dió
Mézes diómáz:
8 dkg barnacukor
3 evőkanál méz
4 dkg vaj – mérsékelt lángon, állandóan kevergetve 2-3 percig főzzük az összetevőket, amíg a cukor felolvad.
10 dkg felezett diót adunk hozzá, miután levettük a tűzről.
Elkészítés:
A tésztát gyors mozdulatokkal összeállítjuk, hideg helyen fél óráig pihentetjük.
A tésztát két cipóra osztjuk (kb. egyharmad-kétharmad arányban).
A nagyobb cipót lisztezett deszkán kinyújtjuk, kb. 3-4 cm-rel nagyobbra, mint a formánk (lapos jénai tál is megfelel, 20-23 cm-es).
A tésztát sodrófára tekerve borítjuk a formára, beleigazítjuk, kilógó széleit levágjuk úgy, hogy a peremről 1 cm-re lógjon le, majd ezt a lelógó részt visszahajtjuk.
A megmaradt tésztából bármilyen mintát készítünk, fonatot, levélformát, stb.
Egy tálban felverjük a tojásokat, összekeverjük a mézzel, a cukrokkal, a vajjal, hozzáadjuk a diódarabokat, és a tésztára simítjuk.
40 percig sütjük, ekkor kivesszük a sütőből, és a mézes diómázzal bevonjuk.
Visszatesszük a sütőbe, és további 10-15 percig sütjük, míg a teteje aranysárga lesz, és a töltelék buborékokat vet.
Amennyiben a torta széle gyorsan pirulna, körben takarjuk le alufóliával (de csak a szélén!).
Fotó: Flickr
2009. február 18., szerda
Mandulás répatorta
Hozzávalók:
4 tojás
12 dkg porcukor
15 dkg darált mandula / vagy mogyoró
10 dkg teljes őrlésű búzaliszt
25 dkg finomra reszelt sárgarépa
reszelt citromhéj
Tetejére: szeletelt mandula
Elkészítés:
A tojások sárgáját fehéredésig keverjük a porcukorral, hozzáadjuk a mandulával elkevert lisztet, a répát, a reszelt citromhéjat, végül óvatosan beleforgatjuk a tojások keményre vert habját.
Kikent, lisztezett (vagy sütőpapírral bélelt) tortaformába simítjuk a masszát, megszórjuk szeletelt mandulával, és előmelegített sütőben, közepes hőfokon, kb. 30 perc alatt kisütjük.
4 tojás
12 dkg porcukor
15 dkg darált mandula / vagy mogyoró
10 dkg teljes őrlésű búzaliszt
25 dkg finomra reszelt sárgarépa
reszelt citromhéj
Tetejére: szeletelt mandula
Elkészítés:
A tojások sárgáját fehéredésig keverjük a porcukorral, hozzáadjuk a mandulával elkevert lisztet, a répát, a reszelt citromhéjat, végül óvatosan beleforgatjuk a tojások keményre vert habját.
Kikent, lisztezett (vagy sütőpapírral bélelt) tortaformába simítjuk a masszát, megszórjuk szeletelt mandulával, és előmelegített sütőben, közepes hőfokon, kb. 30 perc alatt kisütjük.
2009. február 16., hétfő
Szedres túrókrém
Hozzávalók:
50 dkg szeder (mélyhűtött, vagy idényben friss)
25 dkg túró
4 evőkanál durum búzadara (vagy tönköly)
2 dl növényi tej
1 pohár 0 % - os joghurt
1 csomag Bourbon vaníliás cukor
csipetnyi só
Elkészítés:
A tejből a darával, a vaníliás cukorral, és sóval tejbegrízt főzünk, és teljesen lehűtjük.
Az áttört túrót a joghurttal csomómentesre keverjük, jól elkeverjük a tejbegrízzel, és a szederrel.
A krémet poharakba töltjük, és behűtjük.
Amikor friss gyümölcsből készül, 10 dkg –al több gyümölcsöt számítsunk, és a tetejét is díszítsük vele, és kis menta-, vagy citromfű levelekkel.
Fotó: Stock
2009. február 14., szombat
Tönkölykenyér
Hozzávalók:
48 dkg fehér tönkölybúza liszt
6 dkg teljes őrlésű tönkölybúza liszt
6 dkg teljes őrlésű rozsliszt
2 csapott kávéskanál nádcukor
4 csapott kávéskanál tengeri só
2 dkg élesztő
1.5 evőkanál étolaj
1 evőkanál almaecet
1 kisebb burgonya
kb. 3.3 dl langyos víz
Elkészítés:
A tésztát kenyérsütő gépben szoktam kidagasztani és keleszteni is, sütni viszont az utóbbi időkben sütőben (az én esetemben gáz). A gépi kenyérnek nem tetszik a héja, nekem sosem lesz olyan ropogós, mint ahogy igazából szeretem.
Természetesen robotgéppel is elkészíthetjük, amennyiben nincs kenyérsütő gépünk, a dagasztó spirállal kidolgozzuk, letakarva megkelesztjük duplájára, és ugyanúgy járunk el vele, mint ebben az esetben.
Ez a kenyér így készült:
Egy kisebb burgonyát kis darabokra vagdosva felteszünk kb. 1 dl vízben 1 kávéskanálnyi sóval puhára főzni, majd áttörjük pépesre a burgonyát a vízzel együtt, és langyosra hűtjük.
Kb. 1 dl langyos vízben feloldunk 1 kiskanálnyi cukrot, ebben felfuttatjuk az élesztőt.
Az üstbe öntjük a maradék langyos vizet, abba szórjuk a sót, a többi cukrot, az olajat, az ecetet is, és a langyosra hűlt burgonyapépet.
A liszteket összekeverve átszitáljuk, és úgy öntjük az üstbe, tetejébe mélyedést nyomunk, beleöntjük az élesztőt, ráhúzzuk a lisztet.
Beállítjuk a gépet a dagasztó-kelesztő programra (1.5 óra).
Amíg a gép csak dagaszt, addig figyeljük, kell-e adni hozzá esetleg még langyos vizet (tehát, ha darabos, egyenetlen, vagy tömör a tészta), vagy még lisztre van szükség (túl lágy, ragadós, szálakat húz) ahhoz, hogy szép sima, rugalmas, kerek formájú tésztát állítson össze.
Ha pótoljuk a hozzávalókat, azt apránként, kanalanként tegyük.
Amikor keleszt, ne nyitogassuk többet a tetejét!
Amikor lejár a gép programja, a tésztát borítsuk ki sütőpapírra, kicsit dolgozzuk át, formáljuk hosszúkás alakra, majd a papírral együtt tegyük egy hosszú gyümölcskenyér - formába.
Hagyjuk tovább kelni tiszta konyharuhával letakarva szobahőmérsékleten kb. 20 -30 percig, majd vagdossuk be a tetejét, kicsit még álljon, és ezután tegyük sütőlapra a papírral együtt.
Hideg sütőbe tesszük (bár nekem akkor is ugyanolyan lett, amikor előmelegített, forró sütőbe tettem, és 5-10 perc után levettem közepesre a lángot, csak a sütésidő lett rövidebb), és kb. 180-190 °C – o n kisütjük.
A sütő aljába tegyünk egy tepsibe forró vizet a pára miatt, kb. 40-50 perc alatt sül ki, ha kivettük, egy kis vízzel spricceljük meg.
Sütés után rácson hagyjuk kihűlni.
Ezen az utolsó lépésen most annyit módosítottam Limara ötletét követve, hogy egy kacsasütő, zománcos (nem jénai az enyém) tálban sütöttem ki lefedve, aminek a tetejét belülről vízzel bespricceltem, mielőtt rátettem volna, és nem tepsiben volt a víz.
Hideg sütőbe tettem, teljes lángra, és 35 perc alatt szép pirosra sült.
2009. február 13., péntek
Álompuding
Hozzávalók:
2 db szeletelt banán
1 csésze kis darabokra vagdalt datolya
2/3 csésze darabokra vagdalt kesudió
3 evőkanál kukorica keményítő
1 ½ teáskanál vanília aroma
1/8 teáskanál só
2 csésze forró víz
1 csésze víz
Elkészítés:
A forró vízzel leöntjük a datolyát, és lefedve 5 percig állni hagyjuk.
A banánszeletek kivételével összeturmixoljuk a datolyát az áztató vízzel, és a többi adalékkal együtt, majd kis lángra téve, folyamatos keveréssel sűrűre főzzük.
Hozzáadjuk a banánszeleteket, kis tálkákba öntve lehűtjük.
Díszíthetjük vágott olajos magvakkal, gyümölccsel, kókuszreszelékkel.
Pitetölteléknek is használható, ebben az esetben további 2 evőkanál keményítőt adjunk hozzá.
2 db szeletelt banán
1 csésze kis darabokra vagdalt datolya
2/3 csésze darabokra vagdalt kesudió
3 evőkanál kukorica keményítő
1 ½ teáskanál vanília aroma
1/8 teáskanál só
2 csésze forró víz
1 csésze víz
Elkészítés:
A forró vízzel leöntjük a datolyát, és lefedve 5 percig állni hagyjuk.
A banánszeletek kivételével összeturmixoljuk a datolyát az áztató vízzel, és a többi adalékkal együtt, majd kis lángra téve, folyamatos keveréssel sűrűre főzzük.
Hozzáadjuk a banánszeleteket, kis tálkákba öntve lehűtjük.
Díszíthetjük vágott olajos magvakkal, gyümölccsel, kókuszreszelékkel.
Pitetölteléknek is használható, ebben az esetben további 2 evőkanál keményítőt adjunk hozzá.
2009. február 11., szerda
Töltött csiga és kifli
Hozzávalók:
1 adag édes kelt tészta (az „Almás táska” receptjénél megtalálható a részletes leírás)
Töltelék:
10 dkg mazsola
10 dkg apróra vagdalt mandula
½ kávéskanál fahéj
2 evőkanál méz
½ dl tejszín – az adalékokat kikeverjük
Tetejére:
1 tojássárgája
1 evőkanál víz
Elkészítés:
A jól megkelt tésztát még egyszer gyorsan átgyúrjuk, és kb. fél cm vastagra kinyújtjuk, téglalap alakúra.
Megkenjük a töltelékkel, és a hosszabbik oldaláról feltekerjük.
A tekercsből kb. 2 cm vastag szeleteket vágunk (kb. 20 db lesz belőle), kizsírozott sütőlapra tesszük, majd a tetejüket vízzel elkevert tojássárgájával megkenjük.
Meleg helyen további 10 percig pihentetjük.
Hideg sütőbe tesszük, középső sínre, és kb. 20-25 perc alatt, 200°C –on kisütjük.
Diós töltelék:
20 dkg darált dió / mogyoró
½ dl tejszín
½ kávéskanál fahéj
1-2 evőkanál méz
2 tojásfehérje – az adalékokat a tojásfehérje kivételével összekeverjük, a végén adjuk hozzá a fehérje keményre vert habját.
Töltelék aszalt sárgabarackkal:
15 dkg aszalt sárgabarack
10 dkg darált dió / mogyoró
¼ kávéskanál vanília
½ dl tejszín
A barackot kb. 3 órán át vízbe áztatva puhítjuk, majd leöntjük és leitatjuk a felesleges vizet, és apróra vagdaljuk, ezután keverjük össze a többi adalékkal.
Ebből a kelt tésztából, és a töltelékekkel kifliket is készíthetünk:
A tésztából 10 x 10 cm-es négyzeteket szabunk, átlósan félbevágjuk. Ezeknek a háromszögeknek a közepébe kávéskanállal tölteléket halmozunk, és kifli – alakra összecsavarjuk, miközben a végeik csücskét jól összenyomjuk.
Ugyanúgy járunk el a továbbiakban, mint a csigáknál, kb. 20 db lesz belőle.
2009. február 10., kedd
Almás táska
Hozzávalók:
Kelt tészta:
4 dkg élesztő
Kb. 2 dl langyos tej
5 dkg vaj / margarin
1 tojás
8 dkg méz
1/4 kávéskanál vanília
½ citrom reszelt héja
50 dkg liszt
Töltelék:
40 dkg reszelt alma
1-2 evőkanál citromlé
1 kávéskanál fahéj
5 dkg mazsola
5 dkg napraforgómag
5 dkg apróra vagdalt mogyoró
Kenéshez: 1 tojás sárgája
Elkészítés:
Az élesztőt langyos tejben feloldjuk, és a vajjal, a tojással, a mézzel, a vaníliával, és a citromhéjjal együtt a liszttel összegyúrjuk. Sima tészta legyen, és váljon el az edény falától. Formáljunk belőle cipót, és letakarva, meleg helyen 35-45 perc alatt kelesszük meg.
A töltelékhez az almát meglocsoljuk a citromlével, és elkeverjük a többi adalékkal.
A megkelt tésztát ismét jól átgyúrjuk, vékonyra nyújtjuk, és kb. 40 db 7 x 7 cm-es négyzetet vágunk belőle késsel, vagy derelyevágóval.
A négyzetek felét kizsírozott sütőlapra tesszük, és mindegyik tetejére középre, 1-1 púpozott evőkanál tölteléket teszünk, úgy, hogy a szélére ne kerüljön a masszából.
A tésztalapok másik felével befedjük, és a széleken jól lenyomkodjuk.
Tetejüket tojássárgájával kenjük meg, és hideg sütőbe téve, 220 °C – ra állítva a hőt, 25-30 perc alatt kisütjük.
Kelt tészta:
4 dkg élesztő
Kb. 2 dl langyos tej
5 dkg vaj / margarin
1 tojás
8 dkg méz
1/4 kávéskanál vanília
½ citrom reszelt héja
50 dkg liszt
Töltelék:
40 dkg reszelt alma
1-2 evőkanál citromlé
1 kávéskanál fahéj
5 dkg mazsola
5 dkg napraforgómag
5 dkg apróra vagdalt mogyoró
Kenéshez: 1 tojás sárgája
Elkészítés:
Az élesztőt langyos tejben feloldjuk, és a vajjal, a tojással, a mézzel, a vaníliával, és a citromhéjjal együtt a liszttel összegyúrjuk. Sima tészta legyen, és váljon el az edény falától. Formáljunk belőle cipót, és letakarva, meleg helyen 35-45 perc alatt kelesszük meg.
A töltelékhez az almát meglocsoljuk a citromlével, és elkeverjük a többi adalékkal.
A megkelt tésztát ismét jól átgyúrjuk, vékonyra nyújtjuk, és kb. 40 db 7 x 7 cm-es négyzetet vágunk belőle késsel, vagy derelyevágóval.
A négyzetek felét kizsírozott sütőlapra tesszük, és mindegyik tetejére középre, 1-1 púpozott evőkanál tölteléket teszünk, úgy, hogy a szélére ne kerüljön a masszából.
A tésztalapok másik felével befedjük, és a széleken jól lenyomkodjuk.
Tetejüket tojássárgájával kenjük meg, és hideg sütőbe téve, 220 °C – ra állítva a hőt, 25-30 perc alatt kisütjük.
2009. február 4., szerda
Napraforgós lepény
Hozzávalók:
2 evőkanál tisztított napraforgómag
2 evőkanál zabpehelyliszt
2 evőkanál búzacsíra
2 evőkanál rozsliszt
2 tojás
1 pohár 0 % - os joghurt
½ csokor felaprított petrezselyemzöldje
só, 1 evőkanál olaj
Elkészítés:
Az olaj kivételével az összes adalékot összekeverjük.
Teflon serpenyőben felforrósított olajba kanállal halmokat rakosgatunk, amiket kissé ellapítunk a kanál lapjával. Mindkét oldalukon ropogósra sütjük.
Tea mellé önmagában is fogyasztható, de főzelékekhez is adható.
2 evőkanál tisztított napraforgómag
2 evőkanál zabpehelyliszt
2 evőkanál búzacsíra
2 evőkanál rozsliszt
2 tojás
1 pohár 0 % - os joghurt
½ csokor felaprított petrezselyemzöldje
só, 1 evőkanál olaj
Elkészítés:
Az olaj kivételével az összes adalékot összekeverjük.
Teflon serpenyőben felforrósított olajba kanállal halmokat rakosgatunk, amiket kissé ellapítunk a kanál lapjával. Mindkét oldalukon ropogósra sütjük.
Tea mellé önmagában is fogyasztható, de főzelékekhez is adható.