2009. február 19., csütörtök
Pekándiós pitetorta
Hozzávalók:
30 dkg liszt
1 kávéskanál só
17 dkg vaj/ margarin
3-4 evőkanál víz
Töltelék:
4 tojás
2.5 dl mézsűrűségű cukorszirup / vagy méz
6 dkg barnacukor
6 dkg porcukor
3 dkg puha vaj
10 dkg darabolt pekándió / vagy hagyományos dió
Mézes diómáz:
8 dkg barnacukor
3 evőkanál méz
4 dkg vaj – mérsékelt lángon, állandóan kevergetve 2-3 percig főzzük az összetevőket, amíg a cukor felolvad.
10 dkg felezett diót adunk hozzá, miután levettük a tűzről.
Elkészítés:
A tésztát gyors mozdulatokkal összeállítjuk, hideg helyen fél óráig pihentetjük.
A tésztát két cipóra osztjuk (kb. egyharmad-kétharmad arányban).
A nagyobb cipót lisztezett deszkán kinyújtjuk, kb. 3-4 cm-rel nagyobbra, mint a formánk (lapos jénai tál is megfelel, 20-23 cm-es).
A tésztát sodrófára tekerve borítjuk a formára, beleigazítjuk, kilógó széleit levágjuk úgy, hogy a peremről 1 cm-re lógjon le, majd ezt a lelógó részt visszahajtjuk.
A megmaradt tésztából bármilyen mintát készítünk, fonatot, levélformát, stb.
Egy tálban felverjük a tojásokat, összekeverjük a mézzel, a cukrokkal, a vajjal, hozzáadjuk a diódarabokat, és a tésztára simítjuk.
40 percig sütjük, ekkor kivesszük a sütőből, és a mézes diómázzal bevonjuk.
Visszatesszük a sütőbe, és további 10-15 percig sütjük, míg a teteje aranysárga lesz, és a töltelék buborékokat vet.
Amennyiben a torta széle gyorsan pirulna, körben takarjuk le alufóliával (de csak a szélén!).
Fotó: Flickr
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése