Hozzávalók:
Kelt tészta:
4 dkg élesztő
Kb. 2 dl langyos tej
5 dkg vaj / margarin
1 tojás
8 dkg méz
1/4 kávéskanál vanília
½ citrom reszelt héja
50 dkg liszt
Töltelék:
40 dkg reszelt alma
1-2 evőkanál citromlé
1 kávéskanál fahéj
5 dkg mazsola
5 dkg napraforgómag
5 dkg apróra vagdalt mogyoró
Kenéshez: 1 tojás sárgája
Elkészítés:
Az élesztőt langyos tejben feloldjuk, és a vajjal, a tojással, a mézzel, a vaníliával, és a citromhéjjal együtt a liszttel összegyúrjuk. Sima tészta legyen, és váljon el az edény falától. Formáljunk belőle cipót, és letakarva, meleg helyen 35-45 perc alatt kelesszük meg.
A töltelékhez az almát meglocsoljuk a citromlével, és elkeverjük a többi adalékkal.
A megkelt tésztát ismét jól átgyúrjuk, vékonyra nyújtjuk, és kb. 40 db 7 x 7 cm-es négyzetet vágunk belőle késsel, vagy derelyevágóval.
A négyzetek felét kizsírozott sütőlapra tesszük, és mindegyik tetejére középre, 1-1 púpozott evőkanál tölteléket teszünk, úgy, hogy a szélére ne kerüljön a masszából.
A tésztalapok másik felével befedjük, és a széleken jól lenyomkodjuk.
Tetejüket tojássárgájával kenjük meg, és hideg sütőbe téve, 220 °C – ra állítva a hőt, 25-30 perc alatt kisütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése