Hozzávalók :
2 kg vastag héjú
narancs
1 db nagyobb vastag héjú citrom
1.2 kg cukor ,- ízlés
szerint, ha kifejezetten édes a narancs, akkor kevesebb is elég
Ízesítés: 8-10 szem szegfűszeg
Továbbá:
hagyományos
celofán papír (nem műanyag befőző fólia!)
nátrium- benzoát
(nem kerül bele a lekvárba!)
Elkészítése:
A narancsot
alaposan megsikáljuk (vagy kezeletlen héjú gyümölcsöt használunk, persze azt is megsikálva). A héját vékonyan levágjuk, vékony szeletekre vagdossuk.
A
héja alatti fehér részt gondosan lehántjuk, a narancsszeleteket nagyobb darabokra felvagdossuk, a
magokat kiszedegetjük.
1 citromot szintén
ugyanígy előkészítünk, a naranccsal elkeverjük, hozzáadjuk a cukrot, a
szegfűszeget, és időnként megkevergetve lassú tűzön addig forraljuk/főzzük, míg
habja el nem fő, és jól besűrűsödik.
Amikor kezd
besűrűsödni és elfőni a leve, akkor már állandó kavarást igényel, hogy le ne
égjen.
Ha elérte a
kellő sűrűséget, kistányérra csepegtetünk belőle, és ha könnyen és gyorsan
kocsonyásodik, akkor készen van. A szegfűszeget kihalásszuk belőle.
A kész lekvárt tisztára
mosott, előzőleg kiforrázott (vagy más módon csírátlanított) üvegekbe töltjük,
két réteg celofánnal lekötjük úgy, a rétegek közé kerül a tartósítószer. A
celofánrétegeket külön-külön gumigyűrűvel leszorítjuk. Tetejére kerül még az
üveg csavaros teteje. Részletesen ITT
megtalálható ennek a módja.
Ilyenkor télen
érdemes elkészíteni, amikor jó minőségű, finom, vastag héjú narancshoz lehet
jutni.
A gyümölcsök hámozása könnyebb zöldséghámozóval, de ha késsel csináljuk, akkor nagyon finom darabokban marad meg a héja a főzés során.
Ha turmixoljuk a sűrítményt, akkor lekvár-jellegű lesz, ha arra törekszünk, hogy rusztikusabb legyen, maradjanak benne gyümölcsdarabkák, akkor dzsem lesz belőle.
A felső képen egy tavalyi, 1 éves készítmény van, már jól összeért az íze és állaga, kifejezetten sűrű lett ennyi idő alatt, a színén is látszik, hogy érettebb.
Az alsó kép ugyan már elég régen készült, de a frissen elkészült lekvárt látni rajta.