2012. december 16., vasárnap

Meggyes mézes sütemény





Hozzávalók:

2 tojás
15 dkg nádcukor (tetszés szerinti ízesítő)
2 evőkanál méz
30 dkg liszt (itt: 15 dkg rizsliszt + 15 dkg zabpehelyliszt)
1.5 evőkanál kakaópor
1 csomag (12 g ) sütőpor
1 púpozott teáskanál őrölt fahéj
1 púpozott teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
1 evőkanál lekvár
1 marék mazsola
1 marék darabolt dió
1.5 dl olaj
3.5 dl tej
50 dkg magozott meggy (itt fagyasztott, kiengedve és lecsorgatva)

Tetejére: 3-4 evőkanál lekvár és csokimáz

Csokimáz:

2 evőkanál kakaópor
2 evőkanál nádcukor
2-3 evőkanál víz
5-7 dkg vaj

Elkészítés:

A liszteket, a kakaóport, a sütőport és a fűszerkeveréket egymással elkeverjük.

A tojásokat a cukorral habosra keverjük, lassan, felváltva adagolva hozzáadjuk az olajat, a tejet és a lisztkeveréket. Elég híg masszát fogunk kapni.
Végül a lekvárt, a diót, a mazsolát, és a lisztben megforgatott meggyet adjuk a keverékhez.

Kikent, lisztezett, közepes méretű tepsibe öntjük a keveréket, előmelegített 190 C°-os  sütőben sütjük ki (vagy hőlégkeveréses, 170 °C-os sütőben) kb. 40-45 perc alatt.

Kicsit hűlni hagyjuk, és míg meleg, megkenjük lekvárral a tetejét. Mire kihűl teljesen, be fogja szívni a tészta.

Csokimázzal vonjuk be:

A kakaóport elkeverjük a cukorral és vízzel, kis lángon állandó keveréssel egyneműre összeolvasztjuk, majd lehúzva a tűzről, a vajjal simára keverjük.
A süteményt bevonjuk, és mikor megköt a bevonat, akkor szeleteljük meleg vízbe mártott, szárazra törölt éles késsel.

Kicsit leült az aljára a meggy, ettől eltekintve nagyon finom süti lett!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése