Boldog Új Évet kívánok!
2012. december 31., hétfő
Diós csokikrémes torta - gluténmentes, paleo
A recept a gluténmentességet tartja szem előtt, tetszés szerint átalakítható tejmentes és paleo változatra.
Hozzávalók:
1 db diós tortalap 24-26 cm átmérőjű
Töltelék:
Baracklekvár és csokikrém
Csokikrém hozzávalói:
3 közepesen púpozott evőkanálnyi
kakaópor
3 púpozott evőkanálnyi
cukor
3-4 evőkanálnyi víz / vagy
tej, gabonatej, nálam víz volt
10 dkg kb. 60-70 %-os étcsokoládé
10 dkg vaj
Tetejére:
1.5 dl habtejszín
1 csomag (10 g) habfixáló
Elkészítés:
A lapot kihűlés után
hagyjuk teljesen kihűlni, majd félbevágjuk.
A krémhez a kakaóport
elkeverjük a cukorral és a vízzel (vagy tejjel, nálam vízzel készült), és kis lángon állandó
keveréssel összeolvasztjuk. A folyadék annyi legyen, hogy se túl híg, se
túlzottan sűrű ne legyen.
Hozzáadjuk a felaprított
csokoládét, és egyneműre kevergetjük.
Lehúzzuk a tűzről, és a
vajat is eldolgozzuk benne.
Hagyjuk kicsit állni a krémet, hogy kenhető állagú legyen.
A lapokat megkenjük
lekvárral, és a csokikrémmel megtöltjük.
Tetejére tejszínhabot simítunk, tetszés szerinti mennyiségben.
A receptet elég könnyű paleos-változatra
átalakítani:
A tortalaphoz kizárólag
darált diót (vagy mandulát, mogyorót) használunk, a cukor helyett tetszés
szerint édesíthetjük xylittel, szteviával.
A lekvárt helyettesíthetjük a
paleo étrendnek megfelelő saját készítésű gyümölcsízzel.
Tej, tejszínhab elmarad, tetejére kerülhet vékonyan csokimáz, vagy simán megszórhatjuk darált dióval, -
szóval lehet variálni.
Ez a bejegyzés megtalálható a Tortaimádó blogomon is.
2012. december 30., vasárnap
Diós-narancsos bonbon
Cukor, liszt, tojás és tej
nélkül!
Hozzávalók:
20 dkg darált dió
10 dkg kókuszreszelék
50 dkg mazsola (azaz ötven
dkg, a félreértések elkerülése végett)
½ narancs leve
1 narancs reszelt héja
½ kávéskanál őrölt fahéj
25-30 dkg 60 %-os
csokoládé a bevonáshoz
Elkészítés:
A mazsolát megmossuk,
forró vízbe áztatjuk 5-10 percre, leszűrjük, és hagyjuk lecsorogni.
Botturmix segítségével
pépesítjük, ha maradnak benne itt-ott nagyobb vagy egész szemek, az sem baj.
A mazsolához hozzáadjuk a
diót, a kókuszreszeléket, ízesítjük a fahéjjal, reszelt narancshéjjal, és annyi
narancslével, hogy formázható állaga legyen.
A masszából kis golyókat
formálunk (vagy belenyomkodjuk szilikonos bonbon-formába, amelyből könnyen ki
tudjuk nyomni, ha megkötött), sütőpapírral bélelt tálcára sorakoztatjuk, és
másnapig állni hagyjuk száraz, hűvös helyen.
Másnap gőz fölött felolvasztott
csokoládéban megforgatjuk és lecsorgatjuk a bonbonokat kis villa (vagy fogvájó)
segítségével, és a sütőpapírra visszahelyezve várjuk meg, hogy a csoki
véglegesen megkössön.
Ez a mennyiség kb. 80
darabra elég, szaloncukornak is készíthető.
Nálam fele dióval, fele
mandulával készült, a változatosság kedvéért egy kis rummal is lehet ízesíteni.
Lisztérzékenyeknek gluténmentes csokoládéval készül.
A recept a NoSalty oldalról van, és a leírás megjelent a Nassoló blogomon is.
Diós tortalap – gluténmentes, paleo
Diós tortalap – tojásfehérjével
Gluténmentes, tejmentes, és a paleo étrendnek megfelelően átalakítható az összetételek tekintetében.
Hozzávalók:
(24-26 cm átmérőjű formához)
7 tojás fehérje
1 evőkanálnyi citromlé
20 dkg cukor
2 evőkanálnyi rizsliszt
2 evőkanálnyi étkezési
keményítő (vagy szintén rizsliszt)
1 csomag (12g) sütőpor
15 dkg darált dió (vagy
mogyoró, mandula)
Elkészítés:
A tojások fehérjét
felverjük habosra a citromlével, majd kanalanként adagolva hozzá
a cukrot, kemény habot készítünk belőle.
A többi száraz adalékot
elkeverjük egymással, majd a tojásfehérje habjába forgatjuk óvatosan, egyenletesen.
A tésztát egy alul
sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk, és előmelegített sütőben, közepes
hőmérsékletű, kb. 180 C°-os sütőben kisütjük 25 perc alatt.
A tésztát a forma mellett késsel meglazítjuk, és rácsra téve, a formában hagyjuk kihűlni.
Kihűlés után enyhén lisztezett felületre kiborítjuk.
Jól alkalmazhatjuk, amikor
összejön sok tojásfehérjénk, vagy olyan töltelék krémekhez, ahol a főzött
krémhez a tojások sárgáit használjuk.
A tésztához tehetünk kakaóport is 1 evőkanállal, ilyenkor ennyivel kevesebb liszt kell hozzá.
A sütemény paleo változatánál nem használunk lisztet sem étkezési keményítőt, csak darált diót ( mandulát, mogyorót), az édesítés pl. xylittel, szteviával, vagy az étrendben megengedett más édesítőszerrel történik.
2012. december 28., péntek
Beigli (gluténmentes liszttel)
Hozzávalók 2 darab beiglihez:
Tészta:
25 dkg gluténmentes lisztkeverék
7 dkg vaj
3 dkg zsír
3 dkg porcukor
1 dkg élesztő
1 tojás sárgája
1/4 csapott kávéskanálnyi
só
0.5 dl tej/tejszín (itt: laktózmentes)
0.5 dl hideg víz (kb., amennyit a tészta felvesz)
Töltelék hozzávalói (2 db
mákoshoz/vagy dióshoz):
20 dkg darált mák/ vagy
őrölt dió
10 dkg cukor(nálam xylit
és méz keveréke)
1.5 dl víz/laktózmentes tej
Őrölt fahéj, reszelt
citromhéj
További ízesítésre tetszés
szerint: mazsola vagy darabolt aszalt szilva, bármilyen más aszalvány, pl.
áfonya, vagy 2-3 evőkanál lekvár, cukrozott narancs,- vagy citromhéj
Tetejére kenéshez: 1 tojás
Elkészítés:
Először elkészítjük a tölteléket,
mivel teljesen hideg állapotban kell megtölteni a tésztát. Ezt akár előző nap
is elkészíthetjük már előre.
A cukrot felöntjük vízzel,
összeforraljuk, ráöntjük a darált töltelékre, majd jól elkeverjük.
Amikor kihűl, akkor adjuk
hozzá a további ízesítésre szánt adalékot. A töltelék sűrűbb legyen, mint
folyós állagú.
A tésztához a lisztbe morzsoljuk az
élesztőt (nem kell keleszteni), majd a tészta adalékait a robotgép dagasztó
spiráljával összedolgozzuk, és amikor kellőképpen összeáll, kézzel hengert
formálunk belőle, és 2 egyenlő részre osztjuk.
A tészta inkább keményebb,
de nyújtható, tekerhető állagú legyen, mint puha.
Ha ragadna a tészta,
liszttel javítsunk rajta.
Ezek a darabok egyenként 27-30
dkg-ot fognak kitenni kb.
A darabokat tenyérnyi
nagyságú téglatest alakúra formáljuk, egy sütőpapírral borított tálcára
helyezve hűvös helyre tesszük kb. 20 -30 percre.
A tésztát úgy kell
kinyújtani, hogy nem lisztezzük meg alatta a deszkát, így fényes lesz a kalács
felülete.
20 x 25 cm-es téglalapra
nyújtjuk ki (két réteg fólia között nem ragad), a tölteléket úgy kenjük rá,
hogy a széleinél kihagyunk kb. 1 cm-es szabad helyet. A két végén vissza kell
először hajtani a tésztát a töltelékre, és úgy összecsavarni.
Sütőpapírral bélelt
tepsire fektetjük úgy, hogy az összeillesztés alulra kerüljön.
A töltelék ugyanolyan
súlyú legyen, mint a tészta. Nálam 30 dkg lett egy rúdhoz való tészta, a bele
való tölteléket ehhez arányítva állítottam össze 30 dkg-ra.
A beiglit ajánlatos a
sütés előtti este összeállítani, és másnap reggel kisütni, vagy ha reggel
állítjuk össze, este sütjük ki.
Az összeállítás után
megkenjük a tetejét tojássárgájával, és hűvös helyre tesszük (nem hűtőbe!). Pár
óra múlva megszikkad a sütemény tetején a máz, ekkor átkenjük villával felvert
tojásfehérjével.
Nem szabad meleg helyen
tartani, mert túl fog kelni a tészta.
Másnap reggel sütés előtt
néhány helyen megszurkáljuk az aljáig hurkapálcával vagy hústűvel, így el tud
menni belőle a gőz sütés közben, és nagy
eséllyel nem reped meg.
(Nálam rendesen megrepedt,
de ez sosem izgatott semennyire.)
Középső bordaálláson,
alsó-felső lángon kb. 200 °C
–on sütjük ki kb. 25-30 perc alatt, hőlégkeveréses sütőben 180°C-on.
Csak kihűlés után
szeletelhető.
A frissen kisült sütemény
tésztája nem annyira ízlett, eltér a megszokottól, de minél többet állt, annál
élvezhetőbb lett. Kicsit morzsalékosabb lett, annyira szépen nem
tudtam szeletelni (a képen is látszik, hiába akartam ügyeskedni vele, ráadásul
ez a kép már a maradékról készült), de ízre elég finom lett.
A tejtermékek nálam laktózmentesek.
A sütemény a Nassoló
blogomon található leírás szerint készült.
Mákos guba (gluténmentes liszttel)
Hozzávalók:
Tészta:
25 dkg gluténmentes lisztkeverék
25 dkg gluténmentes lisztkeverék
1 tojás
1 mokkáskanál nádcukor
1.5 dl tej
1 dkg élesztő
3 cl olaj
1/4 mokkáskanál só
Tetejére:
1 mokkáskanál nádcukor
1.5 dl tej
1 dkg élesztő
3 cl olaj
1/4 mokkáskanál só
Tetejére:
3 dl növényi tej
1 evőkanál méz /nádcukor, xylit
1 csomag (10 g) Bourbon vaníliás cukor
Mákos szóráshoz:
15 dkg darált mák
5 dkg nádcukor (ízlés szerinti ízesítés)
méz - ízlés szerint
Elkészítés:
A szoba hőmérsékletű, szitált liszt közepébe
mélyedést nyomunk, beletesszük a cukrot, kevés langyos tejet öntünk rá,
összekeverjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt, egy kis lisztet is adunk hozzá,
majd rá is húzunk a lisztből valamennyit - kovászt készítünk.
A többi tejhez öntjük az étolajat, sót, és összelangyosítjuk.
Ha a kovász megkelt, az olajos tejet hozzáadjuk a tojással, jól kidolgozzuk, kelt tésztát dagasztunk.
30 percig kelesztjük, langyos helyen.
A többi tejhez öntjük az étolajat, sót, és összelangyosítjuk.
Ha a kovász megkelt, az olajos tejet hozzáadjuk a tojással, jól kidolgozzuk, kelt tésztát dagasztunk.
30 percig kelesztjük, langyos helyen.
Lisztezett deszkára öntjük, kb.5 dkg-os darabokat vágunk belőle, és ezeket kézzel gömbölyűre formázzuk.
Kikent, lisztezett tepsibe rakjuk, vagy sütőpapírra.
Nem kenjük meg a tetejét!
Előmelegített sütőben, 180 °C-on, kb. 20 perc alatt megsütjük.
A tejet a cukorral felforraljuk.
A gubakifliket 2-3 cm-es darabokra vágjuk, megmártjuk őket szűrőkanállal a forró tejben, úgy, hogy ne áztassuk el a tésztát.
A tejes gubát cukros mákkal szórva rétegezzük egy tálban.
Hideg helyen tartjuk tálalásig.
Akár simán, vagy pedig mézzel meglocsolva tálaljuk, ízlés szerint, ki hogyan szereti.
Ez egy kb. 2 személyes adag.
Az eredmény eltért kissé a hagyományos tésztától,
de pénzemért megettem. :-) A család többi tagja hagyományosat kapott.
2012. december 24., hétfő
Karácsonyi köszöntő
A fotó eredetileg INNEN !
(Gazdag Erzsi)
„Fényben
rezeg a fenyő.
Lobognak a gyertyák.
Ünnep van ma, Karácsony
látogatott hozzánk.”
Lobognak a gyertyák.
Ünnep van ma, Karácsony
látogatott hozzánk.”
(Gazdag Erzsi)
Minden kedves olvasómnak örömteli, békés ünnepeket kívánok!
2012. december 16., vasárnap
Meggyes mézes sütemény
Hozzávalók:
2 tojás
15 dkg nádcukor (tetszés
szerinti ízesítő)
2 evőkanál méz
30 dkg liszt (itt: 15 dkg
rizsliszt + 15 dkg zabpehelyliszt)
1.5 evőkanál kakaópor
1 csomag (12 g ) sütőpor
1 púpozott teáskanál őrölt fahéj
1 púpozott teáskanál mézeskalács
fűszerkeverék
1 evőkanál lekvár
1 marék mazsola
1 marék darabolt dió
1.5 dl olaj
3.5 dl tej
50 dkg magozott meggy (itt fagyasztott, kiengedve és lecsorgatva)
Tetejére: 3-4 evőkanál lekvár
és csokimáz
Csokimáz:
2 evőkanál kakaópor
2 evőkanál nádcukor
2-3 evőkanál víz
5-7 dkg vaj
Elkészítés:
A liszteket, a kakaóport,
a sütőport és a fűszerkeveréket egymással elkeverjük.
A tojásokat a cukorral
habosra keverjük, lassan, felváltva adagolva hozzáadjuk az olajat, a tejet és a
lisztkeveréket. Elég híg masszát fogunk kapni.
Végül a lekvárt, a diót, a
mazsolát, és a lisztben megforgatott meggyet adjuk a keverékhez.
Kikent, lisztezett,
közepes méretű tepsibe öntjük a keveréket, előmelegített 190 C°-os sütőben sütjük ki (vagy hőlégkeveréses, 170 °C-os
sütőben) kb. 40-45 perc alatt.
Kicsit hűlni hagyjuk, és
míg meleg, megkenjük lekvárral a tetejét. Mire kihűl teljesen, be fogja szívni a tészta.
Csokimázzal vonjuk be:
A kakaóport elkeverjük a
cukorral és vízzel, kis lángon állandó keveréssel egyneműre összeolvasztjuk,
majd lehúzva a tűzről, a vajjal simára keverjük.
A süteményt bevonjuk, és mikor megköt a bevonat,
akkor szeleteljük meleg vízbe mártott, szárazra törölt éles késsel.
Kicsit leült az aljára a
meggy, ettől eltekintve nagyon finom süti lett!
2012. december 9., vasárnap
Almás mákos sütemény
Hozzávalók:
3 tojás
3 evőkanál xylit
2 evőkanál méz
3 db nagy alma (kb. 50 dkg
tisztított, reszelt állapotban)
10 dkg darált mák
1 csomag (12 g) sütőpor
5 dkg aprószemű zabpehely
2 evőkanál darált lenmag
½ citrom leve és reszelt
héja
½ kávéskanálnyi őrölt
fahéj (mézeskalács fűszerkeverék is jó)
15-20 dkg aszalt gyümölcs
tetszés szerint (itt: aszalt szilva)
Tetejére: mandulaforgács
Elkészítés:
A mákot kevés cukorral
ledaráljuk.
A tojások sárgáit
kikeverjük a cukor maradék részével és a mézzel, hozzáadjuk a citromlével
meglocsolt reszelt almát, a sütőporral elkevert mákot, a zabpelyhet, a
lenmagot, és ízesítjük citromhéjjal és fahéjjal.
Az édesítés lehet ízlés
szerinti, nálam körülbelül történt.
Az aszalt gyümölcsöt
feldaraboljuk, és elkeverjük a masszában.(Én a tetejére szórtam, de jobb lett
volna elkeverni benne.)
Végül beleforgatjuk a
tojások keményre vert habját.
Sütőpapírral bélelt vagy
kikent közepes méretű tepsibe simítjuk a masszát, tetejére mandulaforgácsot
szórunk.
Előmelegített 170-180 °C-os
sütőben kb. 40 perc alatt kisütjük.
Ha a zabpehely helyett
szintén mákot adunk hozzá, a lisztérzékeny diétába is beleillik.
2012. december 8., szombat
Tepertős pogácsa (rozslisztes)
Hozzávalók:
35 dkg liszt
15 dkg teljes őrlésű
rozsliszt
10 dkg puha zsír/vaj
1 csomag porélesztő (7g),
vagy 2.5 dkg friss élesztő
1 teáskanálnyi nádcukor
2.5- 3 dl joghurt/ tejföl, kefir vagy
tej
1 tojás sárgája
25 dkg darált tepertő
1 csapott evőkanálnyi só
(ízlés szerint)
1 mokkáskanálnyi bors
Kenéshez: 1 tojás fehérje
+ kevés törött paprika
Elkészítés:
Ez a pogácsa hidegen
kelesztéssel készült, és előző este lett összeállítva a tésztája.
A liszteket elkeverjük
egymással és a sóval, hozzáadjuk a porélesztőt (vagy a morzsolt friss
élesztőt), a cukrot, a tojás sárgáját, és összemorzsoljuk a zsiradékkal.
A joghurtból annyit
teszünk hozzá, hogy se túl lágy, se túl kemény tésztát kapjunk.
Végül a kissé megsózott és
borssal ízesített darált tepertőt keverjük a masszához, és jól kidolgozzuk a
robotgép dagasztó spiráljával vagy kézzel.
(A só mennyisége ne legyen
több egy evőkanálnál az összes tésztára vonatkoztatva.)
A gyúrt tésztát tálban,
fóliával letakarva, hideg helyen pihentetjük másnapig.
Lisztezett felületen kissé
átgyúrjuk a megkelt tésztát és kinyújtjuk nem túl vékonyra.
Feltekerjük, mint a
beiglit, és kb. másfél-két ujjnyi vastagságra nyújtjuk.
Tetejét bevagdossuk, és kisebb
pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
Kikent, lisztezett (vagy
sütőpapírral bélelt) sütőlapra rakosgatjuk őket, tetejüket törött paprikával
felvert tojásfehérjével megkenjük.
Hideg sütőbe tesszük, és
pirosra kisütjük 200 °C
fokon.
2 nagy gáztepsivel lett belőle.