A recept a gluténmentességet tartja szem előtt, tetszés szerint átalakítható tejmentes és paleo változatra.
Hozzávalók:
1 db diós tortalap 24-26 cm átmérőjű
Töltelék:
Baracklekvár és csokikrém
Csokikrém hozzávalói:
3 közepesen púpozott evőkanálnyi
kakaópor
3 púpozott evőkanálnyi
cukor
3-4 evőkanálnyi víz / vagy
tej, gabonatej, nálam víz volt
10 dkg kb. 60-70 %-os étcsokoládé
10 dkg vaj
Tetejére:
1.5 dl habtejszín
1 csomag (10 g) habfixáló
Elkészítés:
A lapot kihűlés után
hagyjuk teljesen kihűlni, majd félbevágjuk.
A krémhez a kakaóport
elkeverjük a cukorral és a vízzel (vagy tejjel, nálam vízzel készült), és kis lángon állandó
keveréssel összeolvasztjuk. A folyadék annyi legyen, hogy se túl híg, se
túlzottan sűrű ne legyen.
Hozzáadjuk a felaprított
csokoládét, és egyneműre kevergetjük.
Lehúzzuk a tűzről, és a
vajat is eldolgozzuk benne.
Hagyjuk kicsit állni a krémet, hogy kenhető állagú legyen.
A lapokat megkenjük
lekvárral, és a csokikrémmel megtöltjük.
Tetejére tejszínhabot simítunk, tetszés szerinti mennyiségben.
A receptet elég könnyű paleos-változatra
átalakítani:
A tortalaphoz kizárólag
darált diót (vagy mandulát, mogyorót) használunk, a cukor helyett tetszés
szerint édesíthetjük xylittel, szteviával.
A lekvárt helyettesíthetjük a
paleo étrendnek megfelelő saját készítésű gyümölcsízzel.
Tej, tejszínhab elmarad, tetejére kerülhet vékonyan csokimáz, vagy simán megszórhatjuk darált dióval, -
szóval lehet variálni.
Ez a bejegyzés megtalálható a Tortaimádó blogomon is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése