Hozzávalók:
Kovász:
10 dkg teljes őrlésű rozsliszt
½ teáskanálnyi őrölt
kömény
1 evőkanálnyi folyékony
méz
2.5 dl langyos víz
Az adalékokból sima
masszát keverünk egy befőttes üvegben, tetejét kis liszttel megszórjuk, és
tiszta konyharuhával letakarjuk.
72 órán keresztül meleg
helyen tartjuk (min. 21-22 és max. 30 °C - on) úgy, hogy minden nap egyszer
megkeverjük, és megszórjuk egy kis liszttel. Enyhén savanykás illata lesz az
erjedő kovásznak.
További adalékok:
30 dkg fehér tönköly liszt
10 dkg teljes őrlésű
tönköly liszt
10 dkg teljes őrlésű
rozsliszt
1/2 teáskanálnyi
porélesztő
2 teáskanálnyi só
1 evőkanálnyi olaj
1-1 evőkanálnyi
szezámpehely és lenmagpehely
2-3 dl langyos víz
Formázáshoz a munkafelület
meghintéséhez:
1-2 evőkanálnyi tört zabpehely
1-2 evőkanálnyi teljes
őrlésű liszt
Elkészítés:
Sütéskor az összes adalékot összekeverjük, egynemű masszát gyúrunk erősen lisztezett felületen annyi vízzel, hogy se túl lágy, se túl kemény tésztát kapjunk. A tészta ragadós lesz.
Sütéskor az összes adalékot összekeverjük, egynemű masszát gyúrunk erősen lisztezett felületen annyi vízzel, hogy se túl lágy, se túl kemény tésztát kapjunk. A tészta ragadós lesz.
Egyenletes felületű gömböt
formálunk belőle.
Konyharuhával letakarva
hagyjuk keleszteni a tésztát kb. 2 órán keresztül.
Amikor megkel, óvatosan
átgyúrjuk.
Alatta erősen lisztezzük
és zabpehellyel megszórjuk a munkafelületet, téglalap formára kihúzogatjuk, 3
csíkra vágjuk a tésztát.
A csíkokat megcsavarjuk
legalább kétszeresen bagett-formára, és sütőpapírral bélelt sütőlemezre
helyezzük.
A sütő aljába egy kis
edényben forró vizet teszünk a gőz miatt.
Előmelegített, forró kb. 220 °C – os sütőben (alsó-felső
lángon) sütjük a bagetteket 10 percig, majd levesszük a hőt 180 °C-ra.
A sütés végén
megspricceljük egy kis vízzel, majd rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése