2011. április 10., vasárnap
Mákos köleses sütemény
Hozzávalók:
1 csésze köles ( 1 csésze kb. 2.5 dl)
2.5 - 3 csésze víz
5 db szeletelt alma (itt reszelt)
1 db közepes reszelt sárgarépa
1 csésze darált mák (lehet egész szemes is)
1 csésze mazsola vagy 1 dl méz
ízlés szerint fahéj
Tetejére:
½ csésze zabpehely
½ csésze darabolt dió / vagy mandula, mogyoró
Elkészítés:
A tisztított, szeletelt almát a vízzel és a reszelt sárgarépával elturmixoljuk, ízesítjük mézzel és fahéjjal.
Nálam az alma reszelt, így csak elkevertem fakanállal. Ha igényel még folyadékot, adunk hozzá még vizet. Az enyém elég híg volt, így maradtam a 3 decinél.
A megmosott, lecsorgatott kölest egy kikent, közepes méretű (kb. 38x22) tepsibe simítjuk, megszórjuk egyenletesen a mákkal, majd mazsolával.
A recept úgy írja eredetileg, hogy vagy mazsolát vagy mézet használunk, én mindkettőt beletettem.
Az almás keveréket ráöntjük, tetejét megszórjuk egész szemes zabpehellyel és durvára darabolt dióval.
Előmelegített kb. 220 °C –os sütőben (hőlégkeverésesnél 200 °C ) 40 percig sütjük.
Melegen is fogyasztható kásaként, kihűlés után szeletelhető is, lekvárral, befőttel kínálhatjuk.
Lehet variálni is, pl. a vizet befőttlével helyettesíteni, a kölest rizzsel, mák nélkül kókuszreszelékkel, és másfajta gyümölcsökkel.
Ha nincs hozzá lekvár vagy befőtt, önmagában igényelne még egy kis édesítést, legalábbis az én ízlésem szerint.
Kb. 22 cm-es tortaformában is elkészíthető, jól szeletelhető.
Mivel nem turmixolva lett az alma, nekem réteges maradt a sütemény. Ellenkező esetben a sütés folyamán valószínűleg elegyedett volna a töltelék a kölessel.
A recept No Salty weboldalon található, Neasea leírása alapján készült kis változtatással.
Ez nagyon tetszik, hamarosan ki is próbálom! Így rétegesen még mutatósabb, mint az eredeti volt.
VálaszTörlésKöszönöm szépen! :-)
VálaszTörlésElkészítettem tegnap és nagyon finom lett! :) Köszönöm a receptet!
VálaszTörlésÖrülök, hogy ízlett! :-)
VálaszTörlésHaho Mariam:)!
VálaszTörlésSzuper recept!!!Csak egy kerdesem volna,,,en megfoznem a kolest, de a recept szerint csak meg kell mosni....eleg neki a toltelekben talalhato nedvesseg ahhoz,hogy a sutoben megpuhuljon?udv;zsuzsi
Szia Zsuzsi!
VálaszTörlésNem kell előre megfőzni, így is megpuhul a nedvesség tartalmától!
Üdv! :-)