2011. április 12., kedd

Lenmagvas paleo „kenyér”



Hozzávalók:

1 bögre = 2.5 dl

½ bögre lenmagliszt (nálam lenmagpehely)
½ bögre lenmag
½ bögre zabpehelyliszt
½ bögre zabpehely (apró szemű)
½ bögre darált dió
1 csapott teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál só
1.5 dl víz (kb.)
4 tojás

Elkészítés:

A száraz összetevőket elkeverjük az egész tojásokkal, és annyi vizet adunk hozzá, hogy közepesen lágy massza legyen belőle.

Egy gyümölcskenyér formát sütőpapírral kibélelünk, a masszát belesimítjuk, és előmelegített 180 °C – os sütőben 25-30 perc alatt kisütjük. A formában hagyjuk kihűlni.
30x10 cm-es formában kb. 3.5 cm magas lett a kisült tészta.



A recept Paleoihlet oldaláról származik.

A diót nem írja a recept eredetileg, valószínűleg a sót sem. Korábban kézzel írtam ki a receptet, és a felsorolásban nincs só, vagy lefelejtettem, vagy nem.
Nekem így pont jóízű lett.
Vízből kb. fél bögrényit tettem, mivel nagyobbak voltak a tojások, és elég folyékonynak találtam a tészta masszáját.
Kicsit megrepedt sütéskor, de az nem számít.

Finom lett, leginkább magvas reform péksüteményre emlékeztet, ugyanúgy, mint a korábbi társa.
Lekvárral, vagy pástétomokhoz pl. reggelihez vagy hideg vacsorához nagyon illik.

2 megjegyzés:

  1. Ez nagyon jól hangzik! Ki is fogom próbálni! Nekem csak egész lenmagom van itthon. Ha ledarálom, vagyis őrlöm, az jó lesz vajon hozzá?
    És most nézem, ez az előző mákos-köleses süti is nagyon jól hangzik, meg jól is néz ki!!! :)

    VálaszTörlés
  2. Szia Ildinyó! :-)
    Szerintem jó hozzá darált lenmag is, hiszen én meg a lenmagpelyhet használtam a liszt helyett, és jó lett.
    Finom volt a köleses is. Mindenképpen kell hozzá valami lekvár, mártás, vagy befőtt, mert kicsit száraz lett nélküle.

    VálaszTörlés