2011. január 22., szombat
Pain Paillasse
Kenyér, mely kívül ropogós, belül szaftos...
Ez a recept a Németországban élő Zsuzsi barátnőmtől van, ő készítette el a kenyereket, és küldte el a receptet a fotóval együtt.
Hozzávalók:
50 dkg liszt, tetszés szerint lehet: 30 dkg teljes kiőrlésű + 20 dkg fehér liszt
2.8 dl hideg víz
10 gr friss élesztő / vagy 7 gr porélesztő
1 evőkanál cukor
2 teáskanál só
Elkészítés:
Egy tálban fakanállal keverjük át a hozzávalókat úgy, hogy a lisztet mindenhol érje a víz. Ne legyen folyós, hanem inkább sűrű tésztára gyúrjuk át rövid idő alatt(ehhez 3 perc elég).
Hagyjuk a tésztát kelni 10-12 órát hűvös helyen (hűtő).
A sütőt melegítsük elő 240 °C - ra (alsó-felső lánggal) és alulra tegyünk kis tálkában vizet a gőz miatt. Ez nagyon fontos!
A megkelt tésztát borítsuk lisztezett felületre, ekkor már nem gyúrjuk semmit sem, csak formázzuk.
Először téglalap alakúra húzogassuk el a tésztát, majd 10 cm széles (kb. tenyérnyi szélesség) csíkokra vágjuk fel. Ezeket a csíkokat csavarjuk meg legalább kétszeres csavarással bagett-formára, helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, és azonnal tegyük a sütőbe sütni további kelesztés nélkül.
A forró sütőben 15 percet süssük, majd vegyük le a hőt 200 °C –ra (hőlégkeverésesnél ez kb. 180 °C legyen). További 15 percig hagyjuk sülni, azonban figyeljük is, nehogy megégjen. A hőmérséklet sütőtől is függhet, a sütési idő lehet kicsit kevesebb és több is.
Az én sütésem:
(15 dkg teljes őrlésű tönköly liszt, 10 dkg zabpehely liszt, és 35 dkg fehér tönköly liszt)
A hozzáadott porélesztő mennyiségéhez annyit fűznék hozzá így utólag, hogy a barátnőm azt használt hozzá, és azért arányította így, mert nincs megelégedve a porélesztőjükkel, és mivel teljes őrlésű liszttel készítette, biztosra akart menni a kelesztést illetően.De ez a mennyiség nincsen kőbe vésve, az eredeti recept friss élesztőre vonatkozott.
Magvakkal is lehet dúsítani, napraforgóval, lenmaggal és szezámmal, vagy kis darabolt dióval.
Elkészíthetjük tésztába kevert zöld vagy fekete olívabogyó szeletekkel, vagy rusztikus hatással, zabpehellyel meghintve.
Mexikói jellegű lehet pl.pritaminpaprikával, olívabogyóval dúsítva, chiliporral ízesítve, kukoricadarában hempergetve .
Szendvicsekhez kiváló.
A kenyér készítését megnézhetjük ezen a videón ITT.
A Paillasse ( ejtsd: pájász ) egy különlegesen finom kenyérfajta. A Svájcból érkező, alig néhány év alatt sikeressé vált kenyérkülönlegesség feltalálója Aimé Pouly genfi pékmester.
A hosszúkás alakú ropogós kenyeret finom kézműipari érzékkel és bevált előállítási eljárás alapján fejlesztette ki. Visszatért a kenyérsütés régi hagyományaihoz, és eltökélte, hogy megsüti kedvenc gyerekkori kenyerét.
Az összetéveszthetetlen íz titkai között szerepel a kevés élesztő használata, a tészta hosszú pihentetési ideje és természetesen a felhasznált egyedi lisztkeverék.
Az 1997-ben szabadalmaztatott sikerkenyeret ma már Svájc egész területén, valamint Európa 14 országában közel 1200 pék állítja elő kézi készítéssel.
A speciális Paillasse-lisztkeverék kizárólagos magyarországi forgalmazója a Paillasse Magyarország Kft.
Forrás
Nagyon étvágygerjesztő a látvány:-)))
VálaszTörlésLehetne pontosítani, hogy a friss élesztő pontosan hány grammos kocka negyede (vettem már 24 és 50 g-os friss élesztő kockát is), illetve a szárított élesztő ? gramm (abban is van 7, 9, 10 és 11 g-os kiszerelés) és ugye nem mindegy, mennyi az annyi:-)
Szia Gabojsza!:-)
VálaszTörlésTisztázom ezt a kérdés, köszi.:-)
Bennem is felvetődött közben, mivel már én is kezdek hozzászokni, hogy mindennél odaírom egy ideje a csomagok súlyát.
Pontosítom minél hamarább!
Zsuzsi barátnődnek köszönet a receptért, gyönyörűek a kenyérkék!
VálaszTörlésA pontosításokért én is visszanézek majd!
Köszi Moha! :-)
VálaszTörlésMariamm!
VálaszTörlésEz nagyon hasonlít a dagasztás nélküli kenyérre, azt hiszem kipróbálom, nagyon tetszik:-)
Nekem is ez jutott az eszembe róla ... :-)
VálaszTörlésMi nagyon szeretjük, így sütöm a kenyeremet.
Mariam!
VálaszTörlésMa megsütöttem, nagyon klassz lett, bár belül nem annyira lyukacsos, legközelebb megpróbálom a csavarás után kicsit keleszteni:_)9
Köszi a receptet!
Örülök, hogy tetszett! :-)
VálaszTörlésMariam!
VálaszTörlésMa megsütöttem újra és mondhatom életem legjobb kenyérsütése lett:-)))
KÖszi!!!
Ennek nagyon örülök! .-)
VálaszTörlésNagyon szép képek, nagyon jó recept! Tetszik!
VálaszTörlésKöszönjük Lilla! :-)
VálaszTörlés