2010. szeptember 21., kedd

Pogácsa tönköly-, és zabliszttel



Hozzávalók:

20 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
20 dkg fehér tönköly liszt
10 dkg zabpehelyliszt
1 csapott evőkanál só
25 dkg margarin/vaj ( itt Liga margarin)
2 tojás sárgája
1 dl víz
1 kávéskanál méz
2.5 dkg élesztő
2 dl tejföl

Tetejére:

1 tojás fehérje
1-1 evőkanál szezámmag, és lenmag

Elkészítés:

Szobahőmérsékletű anyagokkal dolgozunk, huzatmentes helyen.

A liszteket elkeverjük egymással és a sóval, és összemorzsoljuk a zsiradékkal.
Hozzáadjuk a tejfölt, a mézzel elkevert langyos vízben felfuttatott élesztőt, és a tojások sárgáit.
A tejfölből annyit teszünk hozzá, hogy se túl lágy, se túl kemény tésztát kapjunk.

A tésztát jól kidolgozzuk a robotgép dagasztó spiráljával, vagy kézzel.
A gyúrt tésztát tálban tisztát konyharuhával letakarva, langyos helyen a duplájára kelesztjük kb. 1 óra alatt.

Lisztezett felületen átgyúrjuk a megkelt tésztát, kb. 3 cm vastagságra nyújtjuk, tetejét bevagdossuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.

Kikent, lisztezett (vagy sütőpapírral bélelt) sütőlapra rakosgatjuk őket, további 20 percig pihentetve a pogácsákat.

Közben a sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.

A szépen megemelkedett pogácsákat megkenjük felvert tojásfehérjével, megszórjuk tetszőlegesen magvakkal, és kb. 15-20 perc alatt szép pirosra sütjük őket.

4 megjegyzés: