2010. szeptember 1., szerda
Magvas bucik - teljes őrlésű tönkölyliszttel
Hozzávalók:
30 dkg teljes őrlésű tönkölyliszt
30 dkg fehér tönkölyliszt
2 teáskanál só
2 teáskanál méz
3 dkg élesztő
1 dl élőflórás kefir
2.5-3 dl langyos víz
2 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál almaecet
1-1 evőkanál hántolt napraforgó, tökmag, szezámmag, lenmag
Elkészítés:
Szobahőmérsékletű alapanyagokkal dolgozzunk, huzatmentes helyen.
Az egymással elkevert lisztekből előző este 10 dkg liszttel, 1.5 dkg élesztővel, 1 teáskanál mézzel, 1 dl langyos vízzel öregtésztát készítünk (emargit nyomdokain).
A vízben feloldjuk a mézet, belemorzsoljuk az élesztőt, elkeverjük a liszttel, és lefedve állni hagyjuk másnapig. (Nálam a konyhapulton állt.)
Másnap a maradék lisztben elkeverjük a sót, ezután az elmorzsolt többi élesztőt, hozzáadjuk a folyadékokat, az öregtésztát, és kidagasztjuk.
Amennyiben ez kenyérsütő géppel történik, a dagasztás utolsó fázisában adjuk hozzá a magvakat. A dagasztás során figyeljük, kell-e még folyadékot hozzáadni, langyos vízzel pótoljuk, ha szükséges. Ne legyen se túl lágy, de kemény tészta se.
(A folyadék mennyisége megközelítőleg van megadva.)
Ha kézzel dolgozunk, a tésztás tálat tiszta konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen hagyjuk duplájára kelni, majd kiborítjuk a tálból lisztezett felületre.
A tésztát már nem gyúrjuk át, csak lazán megformáljuk, 4 egyforma darabra osztjuk, és ezekből bucikat formálunk.
Sütőpapírral fedett lemezre tesszük őket, és hagyjuk kb. 20 percig letakarva pihenni.
Tetejüket éles késsel bevágjuk, vízzel megkenjük, magvakkal megszórjuk.
Egy kis edényben vizet teszünk a sütő aljába a gőz miatt, ami a kelt tészta sütéséhez szükséges.
Előmelegített 220 °C-os sütőben sütjük 5-10 percig, majd a hőt visszavesszük 200 °C-ra, és így sütjük ki további 20 perc alatt (kb.), míg szép barna színt nem kap.
Valamennyivel több, mint 25 dkg-os bucik lettek belőlük.
Tegnap délután készültek, ma is finom, puha az állaguk.
A leírt adalékokon kívül a tésztához tettem még 1 teáskanálnyi szódabikarbónát, nem tartozik a recepthez (nem is láttam még élesztős-szódabikarbónás kombinációt kenyér esetében...), de kíváncsiságból próbálkoztam vele, mert nagyon nem szeretem, amikor a teljes őrlésű liszttel készült kenyér vagy péksütemény állaga tömör, ez nálam mindig egy kicsit kiszámíthatatlan. Gondoltam egy próbát megér, és úgy látszik jót tett neki, vagy a véletlen műve. Szerintem használt.
Igazán fenséges lett
VálaszTörlésKöszönöm Bianka! :-)
VálaszTörlésEgyik ismerősöm vendéglátásakor hasonlót sütött, csak joghurttal. Nagyon finom volt. Ezek legalább annyira kellemes látványt nyújtanak. :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen! :-)
VálaszTörlés