Hozzávalók:
30 dkg Graham liszt
4 dkg élesztő
1 dl langyos tej
8 dkg méz
1 tojás
5 dkg vaj
50-60 dkg kimagozott meggy
Tetejére:
1 tojás
1 evőkanál szezámmag
Elkészítés:
Az élesztőt felfuttatjuk egy kis kanál mézzel megédesített tejben.
A lisztet összekeverjük a tojással, a margarinnal, és az élesztővel, alaposan kidolgozzuk, majd egy órán keresztül, tiszta konyharuhával letakarva megkelesztjük.
A tésztát lazán átgyúrjuk, majd kétfelé osztva kinyújtjuk.
Egy margarinnal kikent, közepes méretű, liszttel megszórt tepsibe igazítjuk az egyik lapot, megszórjuk a meggy felével, majd beborítjuk a tészta másik lapjával.
A tésztát megkenjük felvert tojással, megszurkáljuk villával, meghintjük szezámmaggal.
Előmelegített sütőben, közepes hőfokon kisütjük.
Cseresznyével, barackkal, vagy szilvával is készíthető, szóráshoz használhatunk másfajta magvakat is.
2009. június 25., csütörtök
2009. június 15., hétfő
Cseresznyés túrótorta
Hozzávalók:
Tészta:
6 dkg teljes őrlésű liszt
1 csipetnyi só
1 evőkanál nádcukor
4 dkg vaj
1 kávéskanál vanília aroma/ vagy késhegynyi vanília por
Töltelék:
20 dkg magozott cseresznye
2 dkg vaj
2 evőkanál méz
1 tojás
2 dkg rizsliszt
15 dkg túró
2 evőkanál tejföl
2 evőkanál tejszín
1 késhegynyi vanília por
5 dkg apróra vagdalt mandula
Elkészítés:
A tésztához valókat a robotgép dagasztó spiráljával összeállítjuk, egyenletesre dagasztjuk, majd fél órára fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük.
A töltelékhez a tojás sárgáját kikeverjük a vajjal és a mézzel, hozzáadjuk a lisztet, majd a túrót, a tejfölt, és ízesítjük a vaníliával. Végül beleforgatjuk a tojás keményre vert habját, és a mandula felét.
A tésztát lisztezett felületen akkora kerek lapra nyújtjuk, hogy egy kb. 20 cm átmérőjű kikent, lisztezett tortaformát ki tudjunk bélelni úgy, hogy kicsit magasabb peremet is készítünk.
Az alját megszurkáljuk villával, megszórjuk a maradék mandulával, amelyre a krémet simítjuk, tetejét pedig cseresznyével rakjuk ki.
Előmelegített, 200 °C – os sütőbe tesszük, de kb. az első 20 perc után levesszük a hőt 180 °C –ra, és kisütjük. (Teljes sütési idő 50-60 perc, sütőtől függően.)
Amennyiben gyorsabban barnulna a teteje, akkor takarjuk le sütőpapírral a sütés végéig.
Ez a recept a Házi sütöde – Egészséges finomságok című könyvben (is) megjelent többek között.
Tészta:
6 dkg teljes őrlésű liszt
1 csipetnyi só
1 evőkanál nádcukor
4 dkg vaj
1 kávéskanál vanília aroma/ vagy késhegynyi vanília por
Töltelék:
20 dkg magozott cseresznye
2 dkg vaj
2 evőkanál méz
1 tojás
2 dkg rizsliszt
15 dkg túró
2 evőkanál tejföl
2 evőkanál tejszín
1 késhegynyi vanília por
5 dkg apróra vagdalt mandula
Elkészítés:
A tésztához valókat a robotgép dagasztó spiráljával összeállítjuk, egyenletesre dagasztjuk, majd fél órára fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük.
A töltelékhez a tojás sárgáját kikeverjük a vajjal és a mézzel, hozzáadjuk a lisztet, majd a túrót, a tejfölt, és ízesítjük a vaníliával. Végül beleforgatjuk a tojás keményre vert habját, és a mandula felét.
A tésztát lisztezett felületen akkora kerek lapra nyújtjuk, hogy egy kb. 20 cm átmérőjű kikent, lisztezett tortaformát ki tudjunk bélelni úgy, hogy kicsit magasabb peremet is készítünk.
Az alját megszurkáljuk villával, megszórjuk a maradék mandulával, amelyre a krémet simítjuk, tetejét pedig cseresznyével rakjuk ki.
Előmelegített, 200 °C – os sütőbe tesszük, de kb. az első 20 perc után levesszük a hőt 180 °C –ra, és kisütjük. (Teljes sütési idő 50-60 perc, sütőtől függően.)
Amennyiben gyorsabban barnulna a teteje, akkor takarjuk le sütőpapírral a sütés végéig.
Ez a recept a Házi sütöde – Egészséges finomságok című könyvben (is) megjelent többek között.
2009. június 13., szombat
Őszibarack ropogós
Hozzávalók:
2-3 db érett őszibarack
2 tojás
2 evőkanál búzacsíra
2 evőkanál rozsliszt
1- 1 csipetnyi fahéj, só, kakukkfű
Sütéshez: 2 evőkanál olaj
Elkészítés:
A héjától, magvától megtisztított barackokat turmixoljuk.
A habosra kevert tojásokat összekeverjük a liszttel, barackpéppel, és az ízesítőkkel.
Az olajat egy serpenyőben felforrósítjuk, kanállal kis halmokat szaggatunk a masszából, és pirosra sütjük őket mindkét oldalukon.
Papírtörlőre szedjük ki, fahéjas darált nádcukorral meghintve kínáljuk
2-3 db érett őszibarack
2 tojás
2 evőkanál búzacsíra
2 evőkanál rozsliszt
1- 1 csipetnyi fahéj, só, kakukkfű
Sütéshez: 2 evőkanál olaj
Elkészítés:
A héjától, magvától megtisztított barackokat turmixoljuk.
A habosra kevert tojásokat összekeverjük a liszttel, barackpéppel, és az ízesítőkkel.
Az olajat egy serpenyőben felforrósítjuk, kanállal kis halmokat szaggatunk a masszából, és pirosra sütjük őket mindkét oldalukon.
Papírtörlőre szedjük ki, fahéjas darált nádcukorral meghintve kínáljuk
2009. június 8., hétfő
Sós árpakeksz
Hozzávalók:
1 csésze teljes őrlésű árpaliszt
1 csésze sima árpaliszt
2 evőkanál olaj
1 mokkáskanál só
2 evőkanál szezámmag
Elkészítés:
A liszteket elkeverjük a sóval, és lassacskán adagolva annyi vizet adunk hozzá, hogy a tészta összeálljon. Kb. 10 percig gyúrjuk, míg rugalmas tésztát kapunk.
Lisztezett felületen 1 cm vastagságúra nyújtjuk, kiszaggatjuk, tetejét megszórjuk szezámmaggal.
Olajjal vékonyan kikent sütőlemezre rakosgatjuk a darabokat és előmelegített sütőben, 15 -20 percig sütjük.
Bármilyen másfajta magvakat is használhatunk, tetszés szerint: len, napraforgó, mák, kömény, stb.
1 csésze teljes őrlésű árpaliszt
1 csésze sima árpaliszt
2 evőkanál olaj
1 mokkáskanál só
2 evőkanál szezámmag
Elkészítés:
A liszteket elkeverjük a sóval, és lassacskán adagolva annyi vizet adunk hozzá, hogy a tészta összeálljon. Kb. 10 percig gyúrjuk, míg rugalmas tésztát kapunk.
Lisztezett felületen 1 cm vastagságúra nyújtjuk, kiszaggatjuk, tetejét megszórjuk szezámmaggal.
Olajjal vékonyan kikent sütőlemezre rakosgatjuk a darabokat és előmelegített sütőben, 15 -20 percig sütjük.
Bármilyen másfajta magvakat is használhatunk, tetszés szerint: len, napraforgó, mák, kömény, stb.
2009. június 7., vasárnap
Gyümölcsös szelet
Hozzávalók:
30 dkg rizs
1 liter víz
1 csipetnyi só
4 evőkanál kukorica keményítő
10 dkg szőlőcukor
1 kávéskanál Bourbon vaníliás cukor
3 db tisztított, kockázott kivi
10 dkg meggy, vagy más piros gyümölcs: eper, málna, ribizli, stb.
Elkészítés:
A picit sózott vízben megfőzzük a rizst. Nem vesszük le rögtön a tűzről, hanem hozzáadjuk a kevés hideg vízben simára kevert keményítőt, és további 1-2 percig főzzük együtt. Ekkor adjuk hozzá az édesítőszereket, jól elkeverjük, és langyosra hűtjük.
A rizst két egyforma részre osztjuk, egyik felébe a kivi darabok kerülnek, a másikba az áttört piros gyümölcs.
Vízzel öblített (vagy fóliával bélelt) őzgerincformába simítjuk váltakozva a két masszát, alaposan lehűtjük, majd tálcára borítjuk, és szeletelve kínáljuk.
Kb. 15 szelet lesz belőle.
30 dkg rizs
1 liter víz
1 csipetnyi só
4 evőkanál kukorica keményítő
10 dkg szőlőcukor
1 kávéskanál Bourbon vaníliás cukor
3 db tisztított, kockázott kivi
10 dkg meggy, vagy más piros gyümölcs: eper, málna, ribizli, stb.
Elkészítés:
A picit sózott vízben megfőzzük a rizst. Nem vesszük le rögtön a tűzről, hanem hozzáadjuk a kevés hideg vízben simára kevert keményítőt, és további 1-2 percig főzzük együtt. Ekkor adjuk hozzá az édesítőszereket, jól elkeverjük, és langyosra hűtjük.
A rizst két egyforma részre osztjuk, egyik felébe a kivi darabok kerülnek, a másikba az áttört piros gyümölcs.
Vízzel öblített (vagy fóliával bélelt) őzgerincformába simítjuk váltakozva a két masszát, alaposan lehűtjük, majd tálcára borítjuk, és szeletelve kínáljuk.
Kb. 15 szelet lesz belőle.
2009. június 6., szombat
Gyümölcsös batyu
Hozzávalók:
50 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
50 kg főtt, áttört burgonya
1 csipetnyi só
gyümölcs (tetszés szerint meggy, vagy cseresznye, barack, szeder, szilva, áfonya, stb.)
ízlés szerint nádcukor / vagy édesítőszer
Tetejére:
1 tojás a kenéshez
Elkészítés:
A sózott lisztet a burgonyával összegyúrjuk, lisztezett felületen kinyújtjuk.
A tésztát egyforma négyszögletes lapokra szabjuk, és a lapok közepére édesített gyümölcsöt teszünk.
A tészta sarkait összefogjuk, úgy, mintha batyut készítenénk.
Liszttel megszórt, vagy sütőpapírral bélelt sütőlemezre rakosgatjuk, és közepes, kb. 180 °C –os hőmérsékleten szép pirosra sütjük.
Tetszés szerint más töltelékkel is készíthető, dió, mák, túró, stb.
50 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
50 kg főtt, áttört burgonya
1 csipetnyi só
gyümölcs (tetszés szerint meggy, vagy cseresznye, barack, szeder, szilva, áfonya, stb.)
ízlés szerint nádcukor / vagy édesítőszer
Tetejére:
1 tojás a kenéshez
Elkészítés:
A sózott lisztet a burgonyával összegyúrjuk, lisztezett felületen kinyújtjuk.
A tésztát egyforma négyszögletes lapokra szabjuk, és a lapok közepére édesített gyümölcsöt teszünk.
A tészta sarkait összefogjuk, úgy, mintha batyut készítenénk.
Liszttel megszórt, vagy sütőpapírral bélelt sütőlemezre rakosgatjuk, és közepes, kb. 180 °C –os hőmérsékleten szép pirosra sütjük.
Tetszés szerint más töltelékkel is készíthető, dió, mák, túró, stb.