2009. április 27., hétfő
Aszalt szilvás zabpehelykeksz
Hozzávalók:
10 dkg mazsola
20 dkg kimagozott aszalt szilva
25 dkg vaj
10 dkg nádcukor
3 tojás
30 dkg zabpehely
1 csapott kávéskanál sütőpor
1/2 kávéskanál őrölt fahéj
10 dkg hámozott, vagdalt mandula
Elkészítés:
A mazsolát leforrázzuk, pár perc múlva leszűrjük, lecsepegtetjük.
Az aszalt szilvát apróra vagdossuk.
A margarint habosra keverjük a cukorral és a tojásokkal.
Elkeverjük a zabpelyhet a sütőporral, a fahéjjal, mandulával, mazsolával, az aszalt szilvával, a masszához adjuk, és jól eldolgozzuk.
Sütőpapírral bélelt tepsire kis halmokat rakosgatunk kávéskanállal, és előmelegített sütőben, 180 °C - on kb. 15 perc alatt kisütjük őket.
Amennyiben a cukor helyett másfajta édesítőszert használunk (pl.xylit), beleillik a recept a paleo étrendbe!
2009. április 24., péntek
Krémes müzli
Hozzávalók:
3 csésze narancs-, ananász-, vagy almalé
1/2 teáskanál só
2 db közepes banán
4 cm - es darab vaníliarúd őrölve
ízlés szerint méz
1 csésze mazsola
2.5 csésze zabpehely
25-30 dkg friss gyümölcs, kockákra vágva
Díszítéshez: durvára vagdosott dió, mogyoró
Elkészítés:
Turmixoljuk össze a gyümölcslevet, a sót, a vaníliát, a banánt, majd adjuk hozzá a mazsolát, és öntsük egy lefedhető edénybe.
A zabpelyhet teflonedényben, olaj nélkül, folyamatos kevergetés közben pirítsuk, közepes lángon kb. 10 percig. Még melegen adjuk a masszához, a zárt edényben 30 perc alatt megdagad a zabpehely. Ha kihűlt, másnapig tegyük hűtőszekrénybe.
Tálalás előtt a feldarabolt, ízlés szerinti gyümölcsöt (akár vegyesen is) hozzákeverjük.
Díszíthetjük mogyoróval és dióval.
Forrás: Vegetarianus
3 csésze narancs-, ananász-, vagy almalé
1/2 teáskanál só
2 db közepes banán
4 cm - es darab vaníliarúd őrölve
ízlés szerint méz
1 csésze mazsola
2.5 csésze zabpehely
25-30 dkg friss gyümölcs, kockákra vágva
Díszítéshez: durvára vagdosott dió, mogyoró
Elkészítés:
Turmixoljuk össze a gyümölcslevet, a sót, a vaníliát, a banánt, majd adjuk hozzá a mazsolát, és öntsük egy lefedhető edénybe.
A zabpelyhet teflonedényben, olaj nélkül, folyamatos kevergetés közben pirítsuk, közepes lángon kb. 10 percig. Még melegen adjuk a masszához, a zárt edényben 30 perc alatt megdagad a zabpehely. Ha kihűlt, másnapig tegyük hűtőszekrénybe.
Tálalás előtt a feldarabolt, ízlés szerinti gyümölcsöt (akár vegyesen is) hozzákeverjük.
Díszíthetjük mogyoróval és dióval.
Forrás: Vegetarianus
2009. április 16., csütörtök
Gyümölcsös kukoricalepény
Hozzávalók:
4 tojás
12 dkg barna cukor
13 dkg olvasztott vaj / margarin
15 dkg teljes őrlésű tönkölybúza liszt / vagy másfajta
15 dkg kukoricaliszt
1 csomag sütőpor
tetszés szerint bármilyen, nem leveses gyümölcs, nagyobb darabokra vagdalva / szilva, alma, körte, datolya, stb.
Elkészítés:
A tojást habosra kavarjuk, hozzáadjuk a cukrot, a vajat, a sütőporos, szitált lisztet, és jól kikeverjük a masszát.
Belekeverjük a gyümölcsöt is, és kikent, lisztezett tepsibe öntjük. Tetejére is szórhatunk gyümölcsdarabokat, vagy durvára vagdosott diót, mogyorót, mandulát.
Előmelegített sütőben, 250 °C - on kb. 10 percig süssük, majd csökkentsük a hőt 180 °C - ra, és további 30 percet hagyjuk sülni.
Végezzünk tűpróbát!
Amint kihűlt, szeletelve kínáljuk, olvasztott csokoládét, vagy karobmázat is csorgathatunk rá.
4 tojás
12 dkg barna cukor
13 dkg olvasztott vaj / margarin
15 dkg teljes őrlésű tönkölybúza liszt / vagy másfajta
15 dkg kukoricaliszt
1 csomag sütőpor
tetszés szerint bármilyen, nem leveses gyümölcs, nagyobb darabokra vagdalva / szilva, alma, körte, datolya, stb.
Elkészítés:
A tojást habosra kavarjuk, hozzáadjuk a cukrot, a vajat, a sütőporos, szitált lisztet, és jól kikeverjük a masszát.
Belekeverjük a gyümölcsöt is, és kikent, lisztezett tepsibe öntjük. Tetejére is szórhatunk gyümölcsdarabokat, vagy durvára vagdosott diót, mogyorót, mandulát.
Előmelegített sütőben, 250 °C - on kb. 10 percig süssük, majd csökkentsük a hőt 180 °C - ra, és további 30 percet hagyjuk sülni.
Végezzünk tűpróbát!
Amint kihűlt, szeletelve kínáljuk, olvasztott csokoládét, vagy karobmázat is csorgathatunk rá.
2009. április 6., hétfő
Datolyás-mézes pite
Hozzávalók:
15 dkg porcukor
15 dkg margarin
2 tojássárgája
4 dl gabonatej
50 dkg Graham liszt / vagy tetszőleges
1 csomag sütőpor
2 tojás
5 dkg méz
10 dkg magozott, szeletekre vágott datolya
5 dkg durvára vágott dió
1 kávéskanál őrölt gyömbér
Elkészítés:
A margarint csipetnyi sóval habosra kavarjuk, hozzáadjuk a cukrot, simára elegyítjük, majd a tojás sárgáival, és a tejjel is jól kidolgozzuk.
Hozzáadjuk a sütőporos, szitált lisztet, és a maradék hozzávalókat is.
A datolyával könnyebb dolgozni, ha megszórjuk egy kis zsemlemorzsával.
Vajazott, lisztezett tepsibe öntjük, és 180 °C - on, előmelegített sütőben 40-45 perc alatt megsütjük.
15 dkg porcukor
15 dkg margarin
2 tojássárgája
4 dl gabonatej
50 dkg Graham liszt / vagy tetszőleges
1 csomag sütőpor
2 tojás
5 dkg méz
10 dkg magozott, szeletekre vágott datolya
5 dkg durvára vágott dió
1 kávéskanál őrölt gyömbér
Elkészítés:
A margarint csipetnyi sóval habosra kavarjuk, hozzáadjuk a cukrot, simára elegyítjük, majd a tojás sárgáival, és a tejjel is jól kidolgozzuk.
Hozzáadjuk a sütőporos, szitált lisztet, és a maradék hozzávalókat is.
A datolyával könnyebb dolgozni, ha megszórjuk egy kis zsemlemorzsával.
Vajazott, lisztezett tepsibe öntjük, és 180 °C - on, előmelegített sütőben 40-45 perc alatt megsütjük.
2009. április 3., péntek
Karobmáz
1./ Karobmáz:
1 púpozott evőkanál rizsliszt (vagy másfajta)
1 dl víz
1 dl margarin
1 dl barna cukor
1 dl karobpor
A lisztet simára keverjük a vízzel, kis lángon besűrítjük, hagyjuk kissé lehűlni, és ekkor dolgozzuk el egyenletesre a margarinnal, a cukorral, és a karobporral.
2./ Karobmáz
15 dkg margarin
10 dkg nádcukor
5 dkg karobpor
Felolvasztjuk a margarint, hozzáadjuk a cukrot és a karobport, majd kis lángon kevergetve csomómentesre főzzük. A mázat a kihűlt tészta tetejére kenjük.
1 púpozott evőkanál rizsliszt (vagy másfajta)
1 dl víz
1 dl margarin
1 dl barna cukor
1 dl karobpor
A lisztet simára keverjük a vízzel, kis lángon besűrítjük, hagyjuk kissé lehűlni, és ekkor dolgozzuk el egyenletesre a margarinnal, a cukorral, és a karobporral.
2./ Karobmáz
15 dkg margarin
10 dkg nádcukor
5 dkg karobpor
Felolvasztjuk a margarint, hozzáadjuk a cukrot és a karobport, majd kis lángon kevergetve csomómentesre főzzük. A mázat a kihűlt tészta tetejére kenjük.
Müzlikeksz
Hozzávalók:
12 dkg vaj
50 dkg ropogós müzli / natúr, vagy ízesített
2 tojás
1 tojássárgája
10 dkg méz
1/2 csomag sütőpor
5 dkg durvára vagdosott dió/ vagy mogyoró
tortabevonó csokoládé / vagy karobmáz
Elkészítése:
A vajat lábasban felolvasztjuk, a müzlit beleszórjuk, gyorsan átforgatjuk.
A tojásokat és a tojássárgáját habosra keverjük a sütőporral, eldolgozzuk a mézzel, és a langyosra hűtött müzlihez adjuk a dióval együtt.
Egy nagyobb tepsit sütőpapírral bélelünk, egy kerek szaggatóformát ráhelyezünk, kb. egy evőkanálnyi masszát belenyomkodunk, majd a formát levesszük róla. Sorban rátesszük így a többi darabot is.
Előmelegített sütőben, közepes lángon, kb. 180 °C - on 10-15 percig sütjük.
Ha kihűlt, tortabevonót csorgatunk a tetejére.
Jól záródó fémdobozokban sokáig eláll.
12 dkg vaj
50 dkg ropogós müzli / natúr, vagy ízesített
2 tojás
1 tojássárgája
10 dkg méz
1/2 csomag sütőpor
5 dkg durvára vagdosott dió/ vagy mogyoró
tortabevonó csokoládé / vagy karobmáz
Elkészítése:
A vajat lábasban felolvasztjuk, a müzlit beleszórjuk, gyorsan átforgatjuk.
A tojásokat és a tojássárgáját habosra keverjük a sütőporral, eldolgozzuk a mézzel, és a langyosra hűtött müzlihez adjuk a dióval együtt.
Egy nagyobb tepsit sütőpapírral bélelünk, egy kerek szaggatóformát ráhelyezünk, kb. egy evőkanálnyi masszát belenyomkodunk, majd a formát levesszük róla. Sorban rátesszük így a többi darabot is.
Előmelegített sütőben, közepes lángon, kb. 180 °C - on 10-15 percig sütjük.
Ha kihűlt, tortabevonót csorgatunk a tetejére.
Jól záródó fémdobozokban sokáig eláll.