Hozzávalók:
3 dkg vaj /margarin
2 evőkanál szőlőcukor
1 dl főtt, pépesített sütőtök
1 evőkanál étkezési keményítő
1 dl gabonatej /vagy víz
30 dkg tönkölyliszt
1 csomag sütőpor
Elkészítés:
A vajat habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a gabonatejet, és a sütőporral, keményítővel elkevert, szitált lisztet. Lágy tésztát gyúrunk belőle, kicsit pihentetjük.
Lisztezett deszkán újra átgyúrjuk, 2 cm vastagságra nyújtjuk, lisztbe mártogatott szaggatóval kiszaggatjuk.
Tetejüket megkenjük gabonatejjel.
Kikent lemezen sütjük ki, előmelegített sütőben, közepes hőfokon, kb. 15-20 perc alatt.
A recept eredete: 100 legjobb reformdesszert c. könyv
Egy másik recept szerint:
Hozzávalók:
2 dl áttört sült/ vagy főtt sütőtök
10 dkg margarin
25-30 dkg liszt
2 evőkanál cukor
1 tojás + 1 tojássárgája
1 csomag sütőpor, csipetnyi só
Elkészítés:
A margarint kikeverjük a cukorral, a tojásokkal és a tökpürével.
A sütőporos, szitált lisztet hozzáadjuk a tökös masszához, lisztezett gyúródeszkán átgyúrjuk. Puha, könnyen formálható tésztát készítsünk. Ha szükséges, egy kanál tejföllel, vagy kis liszt hozzáadásával javíthatjuk az állagát.
Ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, lisztbe mártogatott pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Tetejüket tojássárgájával kenjük meg, apróra vágott tökmagot is szórhatunk rá.
Előmelegített sütőben, közepes hőfokon körülbelül 20 perc alatt megsütjük.
Ez a recept a Családinet oldaláról származik.
2008. november 28., péntek
2008. november 27., csütörtök
Mézes puszedli
Hozzávalók:
1 csésze langyos tej
3 dkg élesztő
1 evőkanál nádcukor
1 tojás
¼ csésze olvasztott vaj
2 csésze liszt
½ teáskanál só
melegített méz, fahéj
Elkészítés:
Az élesztőt kevés (kb. 2 evőkanál) tejben oldjuk fel, keverjük a többi cukros tejhez, adjuk hozzá a felvert tojást, és a langyosra olvasztott vajat.
Fokozatosan adagoljuk a szitált, sóval ízesített liszthez, keverjük simára, majd tiszta ruhával letakarva kelesszük másfél órán keresztül.
Ez az idő alatt duplájára nő a tészta térfogata, teteje pedig lucskossá válik.
Még egyszer keverjük át, majd teáskanálnyi mennyiségenként bő, forró olajban süssük barnára.
Szedjük ki szűrőkanállal nedvszívó papírra, és tálcára helyezve locsoljuk meg mézzel, hintsük meg fahéjjal. Forrón tálaljuk.
Forrás: Diéta magazin egy régi kiadása
2008. november 26., szerda
Sütőtökös sütemény
2008. november 24., hétfő
Mézes aprósütemény
Hozzávalók:
25 dkg méz
50 dkg tönkölyliszt (vagy tetszés szerinti)
10 dkg margarin
10 dkg barnacukor
1 tojás
2 tojás sárgája
1 csapott kávéskanál szódabikarbóna
reszelt citromhéj
fahéj
szegfűszeg ( vagy mézeskalács fűszerkeverék)
Elkészítés:
A szódabikarbónával elkevert, szitált lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, tetszés szerint a fűszereket, a tojást, a tojássárgáját, valamint a mézet.
Ragadós a tészta, ha már egyszer ki van nyújtva, alálisztezni lehet, de rá nem.
Legjobb, ha egy éjszakát folpackban, légmentesen hűtőben pihentetjük.
Fél centi vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk (bármilyen formával lehet), felvert tojássárgájával kenjük.
Tetszés szerint díszíthetjük, mielőtt a sütőbe tesszük: dió-, mogyoró-, mandulaszem, vagy egyéb magvak.
Sütés után csokimázzal is bevonhatjuk, vagy cukrozott tojásfehérjével : ehhez 1 tojásfehérjét kis citromlével és 20 dkg porcukorral keverünk el jó sűrűre.
A tepsit lisztezzük, vagy sütőpapírral béleljük, s előmelegített sütőben sütjük meg őket.
Gyorsan sül, vigyázni kell, mert ha túl sötétre sütjük, keserű íze lehet. (10-15 perc.)
Nagyon finom, mutatós, és sokáig frissen eláll.
25 dkg méz
50 dkg tönkölyliszt (vagy tetszés szerinti)
10 dkg margarin
10 dkg barnacukor
1 tojás
2 tojás sárgája
1 csapott kávéskanál szódabikarbóna
reszelt citromhéj
fahéj
szegfűszeg ( vagy mézeskalács fűszerkeverék)
Elkészítés:
A szódabikarbónával elkevert, szitált lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, tetszés szerint a fűszereket, a tojást, a tojássárgáját, valamint a mézet.
Ragadós a tészta, ha már egyszer ki van nyújtva, alálisztezni lehet, de rá nem.
Legjobb, ha egy éjszakát folpackban, légmentesen hűtőben pihentetjük.
Fél centi vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk (bármilyen formával lehet), felvert tojássárgájával kenjük.
Tetszés szerint díszíthetjük, mielőtt a sütőbe tesszük: dió-, mogyoró-, mandulaszem, vagy egyéb magvak.
Sütés után csokimázzal is bevonhatjuk, vagy cukrozott tojásfehérjével : ehhez 1 tojásfehérjét kis citromlével és 20 dkg porcukorral keverünk el jó sűrűre.
A tepsit lisztezzük, vagy sütőpapírral béleljük, s előmelegített sütőben sütjük meg őket.
Gyorsan sül, vigyázni kell, mert ha túl sötétre sütjük, keserű íze lehet. (10-15 perc.)
Nagyon finom, mutatós, és sokáig frissen eláll.
2008. november 21., péntek
Zabpelyhes almás lepény
Hozzávalók:
3-4 evőkanál szója granulátum
1.7 kg tisztított alma
10 dkg margarin
25 dkg zabpehely
25 dkg zabkorpa
2 citrom reszelt héja
1 rúd vanília
1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
1 mokkáskanál őrölt gyömbér
7 evőkanál baracklekvár
5 evőkanál durvára vagdosott dió
5 dkg mazsola
Elkészítés:
A szóját 2 dl meleg vízbe áztatjuk 20 percre.
Az alma kétharmadát héjastól lereszeljük, egyharmadát kisebb kockákra vágjuk, kis citromlével meglocsoljuk, hogy ne barnuljon meg.
A margarint, a zabpelyhet, és a korpát összedolgozzuk, hozzáadjuk a víztől kinyomkodott szóját és az almareszeléket, ízesítjük 1 citrom reszelt héjával és a vanília kikapart belsejével. Nagyobb méretű, kikent tepsibe nyomkodjuk.
A kockákra vagdosott almát a másik citrom reszelt héjával, a szegfűszeggel, és a gyömbérrel ízesítjük. Egyenletesen a tésztára szórjuk, kissé bele is nyomkodjuk, majd előmelegített, 180 °C – os sütőben kb. fél órán át sütjük.
Ekkor lekvárral megkenjük, megszórjuk dióval, mazsolával, és további 8-10 percet visszatesszük a sütőbe.
Hagyjuk kissé hűlni, majd szeletelve kínáljuk.
A recept a Spar Harmónia kiadványában található.
3-4 evőkanál szója granulátum
1.7 kg tisztított alma
10 dkg margarin
25 dkg zabpehely
25 dkg zabkorpa
2 citrom reszelt héja
1 rúd vanília
1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
1 mokkáskanál őrölt gyömbér
7 evőkanál baracklekvár
5 evőkanál durvára vagdosott dió
5 dkg mazsola
Elkészítés:
A szóját 2 dl meleg vízbe áztatjuk 20 percre.
Az alma kétharmadát héjastól lereszeljük, egyharmadát kisebb kockákra vágjuk, kis citromlével meglocsoljuk, hogy ne barnuljon meg.
A margarint, a zabpelyhet, és a korpát összedolgozzuk, hozzáadjuk a víztől kinyomkodott szóját és az almareszeléket, ízesítjük 1 citrom reszelt héjával és a vanília kikapart belsejével. Nagyobb méretű, kikent tepsibe nyomkodjuk.
A kockákra vagdosott almát a másik citrom reszelt héjával, a szegfűszeggel, és a gyömbérrel ízesítjük. Egyenletesen a tésztára szórjuk, kissé bele is nyomkodjuk, majd előmelegített, 180 °C – os sütőben kb. fél órán át sütjük.
Ekkor lekvárral megkenjük, megszórjuk dióval, mazsolával, és további 8-10 percet visszatesszük a sütőbe.
Hagyjuk kissé hűlni, majd szeletelve kínáljuk.
A recept a Spar Harmónia kiadványában található.
2008. november 19., szerda
Aszalt szilvás gyümölcskenyér
Hozzávalók:
12-13 dkg margarin
17 dkg barna cukor
2 tojás
kávéskanálnyi vanília aroma
3 dl tej
18 dkg aszalt szilva
5 dkg durvára vagdalt dióbél
5 dkg mazsola
38 dkg liszt
1 csomag szárított élesztő
csipetnyi só
Elkészítés:
A margarint a cukorral habosra keverjük, egyesével adjuk hozzá a tojásokat, majd vanília aromával ízesítjük. Hozzáadjuk a tejet, a kisebb darabokra vagdalt szilvát, a mazsolát és a diót.
Végül elkeverjük az élesztős, szitált liszttel, csipetnyit megsózva.
Egy gyümölcskenyér vagy őzgerincformát kivajazunk, belesimítjuk a masszát, és előmelegített, közepes hőfokú sütőben megsütjük.
Rácsra borítva kihűtjük, vékonyra szeletelve kínáljuk. Adhatunk hozzá bármilyen pikáns lekvárt is.
2008. november 17., hétfő
Gyömbéres gömbök
Hozzávalók:
25 dkg liszt
20 dkg barnacukor
6 dkg vaj
¼ kávéskanál szódabikarbóna
¼ kávéskanál őrölt fahéj
¼ kávéskanál őrölt szegfűszeg
¼ kávéskanál őrölt gyömbér
csipetnyi fehér bors
1 db tojás
Elkészítés:
A hozzávalókat jól eldolgozzuk robotgéppel. Ha nagyon morzsásra sikeredik, adjunk hozzá még egy tojást, és addig gyúrjuk kézzel, amíg össze nem áll a tészta. Cipót formálunk belőle, kicsit pihentetjük.
A tésztából diónyi darabokat tépkedünk, és tenyerünk között kis gömböket formálunk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket, egymástól kb. 1 cm távolságra, majd előmelegített, 190 °C – os sütőben, kb. 7-8 perc alatt világos barnára sütjük.
A sütőlapon hagyjuk kihűlni, jól záródó dobozban tároljuk.
Ez egy német eredetű, ropogós rágcsálnivaló, teához, kávéhoz illik.
2008. november 13., csütörtök
Zabpelyhes almás sütemény
Hozzávalók:
4 db tojás
1 csésze olvasztott méz
15 dkg olvasztott margarin
2 doboz joghurt / vagy kefir, tejföl
5-6 db reszelt alma
2,5 csésze teljes őrlésű búzaliszt
2 csésze zabpehely
1 evőkanál sütőpor
1 evőkanál szódabikarbóna
1 evőkanál őrölt fahéj
Elkészítés:
A tojásokat a mézzel alaposan kikeverjük, lassan adagoljuk hozzá a margarint, majd keverjük bele a joghurtot, és az almareszeléket. (Az olvasztott méz és margarin ne legyen meleg.) Végül keverjük el a masszát a szódabikarbónával, sütőporral, fahéjjal elkevergetett liszttel is.
Előmelegített 180 °C –os sütőben, sütőpapírral bélelt tepsibe simítva, kb. 50 perc alatt kisütjük.
4 db tojás
1 csésze olvasztott méz
15 dkg olvasztott margarin
2 doboz joghurt / vagy kefir, tejföl
5-6 db reszelt alma
2,5 csésze teljes őrlésű búzaliszt
2 csésze zabpehely
1 evőkanál sütőpor
1 evőkanál szódabikarbóna
1 evőkanál őrölt fahéj
Elkészítés:
A tojásokat a mézzel alaposan kikeverjük, lassan adagoljuk hozzá a margarint, majd keverjük bele a joghurtot, és az almareszeléket. (Az olvasztott méz és margarin ne legyen meleg.) Végül keverjük el a masszát a szódabikarbónával, sütőporral, fahéjjal elkevergetett liszttel is.
Előmelegített 180 °C –os sütőben, sütőpapírral bélelt tepsibe simítva, kb. 50 perc alatt kisütjük.