2008. május 3., szombat

Sós kiflik


Ebből az adagból jó kiadós mennyiség lesz, pontosan 64 db.
A receptet már eleve ezekkel az adatokkal kaptam a sógornőmtől. Szerintem, akik előttem készítették, azok már tudtak valamit, mégpedig azt, hogy nem érdemes felezett mennyiséghez hozzáfogni. Elvégre sebesen elfogy így is, meg úgy is, akkor meg minek aprózni.


Hozzávalók:


80 dkg fehér tönkölybúza liszt

20 dkg teljes őrlésű tönkölyliszt
1 evőkanál só

5 dl tej
1 evőkanál cukor
5 dkg élesztő
1 tojás

2 dl étolaj
25 dkg margarin

1 db tojás -, kenéshez
Ízlés szerint szóráshoz: reszelt sajt, szezámmag

Elkészítés:

Az élesztőt felfuttatjuk a cukrozott, langyos tejben, hozzáadjuk a sóval elkevert liszthez, és a tojással és az olajjal jól kidagasztjuk a tésztát.
A tészta ne legyen se túl lágy, se túl kemény, jól formázható legyen.
Meleg helyen 1 órát kelesztjük, majd lisztezett deszkára borítjuk, 8 egyenlő részre osztjuk, és cipókat formálunk belőle.



A margarint felkockázzuk, úgy, hogy 64 kis darabkát kapjunk.
A cipókból kerek lapokat nyújtunk (kb. nagyobb tányér méretű lapok legyenek), ezeket 8 cikkre vágjuk.




A cikkek felső, szélesebb részébe tesszük a margarin darabkákat, majd a csúcsok irányába felcsavarjuk őket.

Hézagosan tepsibe rakosgatjuk a kifliket, felvert tojással megkenjük a tetejüket, és tetszés szerint megszórjuk reszelt sajttal, vagy bármilyen magvakkal.



Előmelegített, 200 °C-os sütőben szép pirosra sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése