Ebből az adagból jó kiadós mennyiség lesz, pontosan 64 db.
A receptet már eleve ezekkel az adatokkal kaptam a sógornőmtől. Szerintem, akik előttem készítették, azok már tudtak valamit, mégpedig azt, hogy nem érdemes felezett mennyiséghez hozzáfogni. Elvégre sebesen elfogy így is, meg úgy is, akkor meg minek aprózni.
Hozzávalók:
80 dkg fehér tönkölybúza liszt
20 dkg teljes őrlésű tönkölyliszt
1 evőkanál só
5 dl tej
1 evőkanál cukor
5 dkg élesztő
1 tojás
2 dl étolaj
25 dkg margarin
1 db tojás -, kenéshez
Ízlés szerint szóráshoz: reszelt sajt, szezámmag
Elkészítés:
Az élesztőt felfuttatjuk a cukrozott, langyos tejben, hozzáadjuk a sóval elkevert liszthez, és a tojással és az olajjal jól kidagasztjuk a tésztát.
A tészta ne legyen se túl lágy, se túl kemény, jól formázható legyen.
Meleg helyen 1 órát kelesztjük, majd lisztezett deszkára borítjuk, 8 egyenlő részre osztjuk, és cipókat formálunk belőle.
A margarint felkockázzuk, úgy, hogy 64 kis darabkát kapjunk.
A cipókból kerek lapokat nyújtunk (kb. nagyobb tányér méretű lapok legyenek), ezeket 8 cikkre vágjuk.
A cikkek felső, szélesebb részébe tesszük a margarin darabkákat, majd a csúcsok irányába felcsavarjuk őket.
Hézagosan tepsibe rakosgatjuk a kifliket, felvert tojással megkenjük a tetejüket, és tetszés szerint megszórjuk reszelt sajttal, vagy bármilyen magvakkal.
Előmelegített, 200 °C-os sütőben szép pirosra sütjük.