2008. május 30., péntek

Töltött sült alma



Hozzávalók:


60 dkg alma
12 dkg félzsíros túró
2 evőkanál kefir
citromlé, reszelt citromhéj, édesítő


Elkészítés:


A félbevágott almák magházát kivájjuk, és még egy kis almahúst kikaparunk a közepéből.
Az almákat bekenjük citromlével, hogy ne barnuljanak meg, a félretett darabkákra is csepegtetünk a léből.

Az áttört túrót simára keverjük édesítővel, a kefirrel, a reszelt citromhéjjal és az almadarabokkal, majd megtöltjük a kivájt almákat.

Előmelegített sütőben, alacsony lángon sütjük ki.

2008. május 27., kedd

Zabpehely-torta

Hozzávalók a tésztához:

15 dkg zabpehely
2 dl langyos tej
15 dkg vaj / margarin
25 dkg cukor
15 dkg darált dió
késhegynyi szódabikarbóna
4 tojás


Töltelék: bármilyen pikáns lekvár

Elkészítés:


A zabpelyhet beáztatjuk a tejbe pár órára, hogy megduzzadjon.
A vajat habosra kavarjuk, apránként adagoljuk hozzá a cukrot, majd eldolgozzuk
a szódabikarbónával kevert dióval, a megduzzadt zabpehellyel, a tojások sárgáival, végül a fehérjék keményre vert habját forgatjuk hozzá lazán.

Kikent formába simítjuk, előmelegített sütőben, közepes hőfokon kisütjük kb. 40 perc alatt.
Kihűtjük, kettévágjuk, és lekvárral megtöltjük.

2008. május 25., vasárnap

Zabkorpás pogácsa

Hozzávalók:

30 dkg liszt
10 dkg zabkorpa

2 dl tejföl
2 db tojás
15 dkg margarin
2 dkg élesztő


Elkészítés:


Az élesztőt kevés tejjel és kis cukorral felfuttatjuk.

A sóval kevert lisztet összedolgozzuk a margarinnal, tejföllel, a tojások sárgájával, a zabkorpával, és a kovásszal.

A tésztát jól átgyúrjuk, meleg helyen kelni hagyjuk, majd lisztezett deszkán kinyújtjuk.

Tetejét késsel bevagdossuk, kiszaggatjuk, a pogácsákat tojásfehérjével megkenjük. Papírral bélelt sütőlemezre rakosgatjuk, kb. 15 percig hagyjuk még pihenni, majd előmelegített sütőben, 190 °C-on 20-25 perc alatt kisütjük.

2008. május 22., csütörtök

Gyümölcsös zabkorpás sütemény

Hozzávalók:


10 dkg zabkorpa
10 dkg cukor
4 tojás
½ csomag sütőpor
kevés víz

fahéj, vagy mézeskalács fűszerkeverék
vaníliás cukor, vagy vanília aroma
4-5 db alma, vagy másfajta gyümölcs, tetszés szerint


Elkészítés:


Egy közepes méretű tepsit kibélelünk alufóliával, szépen kirakjuk tisztított, vastagabbra szeletelt almával (ez lesz a sütemény teteje).

A tojások sárgáit habosra keverjük a cukorral, hozzákeverjük a sütőporral elkevert zabkorpát. Egy kevéske kis vizet is adunk hozzá, hogy krémesebb legyen az állaga, ízesítjük egy kis fűszerrel, pár csepp aromával. A tojások fehérjének keményre vert habját óvatosan beleforgatjuk.

A masszát rásimítjuk az almára, és előmelegített, 200 °C - os sütőben, kb. 35 perc alatt kisütjük.

Ha kihűlt, tálcára borítjuk, a fóliát lehúzzuk, és szeletelve kínáljuk.

Tetejét bevonhatjuk csokimázzal, vagy karobmázzal is.

Karobmáz:

1 púpozott evőkanál tönkölyliszt (vagy másfajta)
1 dl víz
1 dl margarin
1 dl barna cukor
1 dl karobpor

A lisztet simára keverjük a vízzel, kis lángon besűrítjük, hagyjuk kissé lehűlni, és ekkor dolgozzuk el egyenletesre a margarinnal, a cukorral, és a karobporral.

2008. május 20., kedd

Narancsos almatorta



Hozzávalók:

13 dkg liszt
½ kávéskanálnyi sütőpor
csipetnyi só
5 dkg margarin
1 kávéskanál reszelt narancshéj
2-3 evőkanál hideg víz


Töltelék:


4 db összevagdalt, tisztított alma
25 dkg felezett sárgabarack
2 db tisztított, szeletekre vágott narancs


Bevonat:

1 evőkanál méz

Elkészítés:


A szitált lisztet elkeverjük a sóval, sütőporral, a margarint elmorzsoljuk benne, ízesítjük a narancshéjjal, és szükség szerinti vízzel lágy tésztát gyúrunk.

30 percig hűvös helyen pihentetjük, majd kinyújtjuk, és kibélelünk vele egy kisebb, kb. 18-20 cm-es tortaformát. Villával megszurkáljuk a tésztát, és előmelegített 200 °C-os sütőben 5 percig sütjük.

A töltelékhez az almát, a barackot 10 percig pároljuk, hozzáadhatjuk azt a kis narancslevet is, ami a narancs szeletelésekor keletkezett, majd pürésítjük (turmixoljuk).

A pürét a tésztára kenjük, tetejére tesszük a narancsszeleteket, és további 20-25 percig sütjük.
Ha elkészült, hagyjuk kissé hűlni, és olvasztott mézzel kenjük meg a torta tetejét.

Még melegen tálaljuk, joghurttal leöntve.

2008. május 19., hétfő

Ropogós kókusztallérok



Hozzávalók:


15 dkg kókuszreszelék
30 dkg liszt
20 dkg margarin
10 dkg cukor
1 tojás sárgája


Tetejére: 15 dkg étcsokoládés tortabevonó


Elkészítés:


Serpenyőben szárazon megpirítjuk a kókuszt, kiöntjük, hűtjük.
A lisztet a feldarabolt margarinnal, a cukorral, tojássárgájával, és 10 dkg kókusszal robotgéppel elkeverjük, majd hideg kézzel, gyorsan, sima tésztává összedolgozzuk.
Kb. 3 cm átmérőjű rudat sodrunk belőle, és 2 órán át hidegen tartjuk.

Fél cm vastag korongokat vágunk belőle, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket.
Előmelegített, 200 °C - os, forró sütőben 12-15 percig sütjük, majd kihűtjük.
A feldarabolt tortabevonót megolvasztjuk, s bevonjuk vele a tallérok egyik felét.

A sütiket villával tartsuk az edény fölé, amelyikben a máz van, s evőkanállal csurgassuk rá a folyékony csokit.
Kb. 10 perc után megszórjuk őket a maradék kókusszal.
Ha teljesen megszáradtak, jól záródó fémdobozban tárolva hosszabb ideig is frissek maradnak.
Kb. 70 db lesz belőle.

2008. május 16., péntek

Cseresznyés pite

Hozzávalók:

60 dkg liszt
15 dkg cukor
15 dkg margarin
2 db tojás
2.5 dkg élesztő
4 dl tej
80 dkg cseresznye
15 dkg búzacsíra
fahéj

Elkészítés:

A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a cukrozott, langyos tejben felfuttatott élesztőt, és a felvert tojásokat. Jól kidolgozzuk, meleg helyen kelesztjük.

A búzacsírát szárazon tepsiben, vagy nagyon kis lángon lábosban, folytonos keverés mellett kissé megpirítjuk.

A megkelt tészta felét margarinnal kikent tepsibe terítjük, kb. egy ujjnyi vastagságban.

Megszórjuk a búzacsírával, a cseresznyével, megszórjuk fahéjjal és cukorral, végül beterítjük a tészta másik felével.

Előmelegített sütőben kb. fél óra alatt készre sütjük.

Forrás: elelmezesvezetok.hu

2008. május 15., csütörtök

Búzatorta

Hozzávalók:

10 dkg búza dupla mennyiségű vízben megfőzve
4 db reszelt alma
5 dkg mazsola
10 dkg darált dió
3-4 evőkanál zabpehely (esetleg zsemlemorzsa)

Rizskrém hozzávalói:

10 dkg rizs
1 dl olaj
4 evőkanál kókuszreszelék
2 evőkanál méz
½ citrom leve

1 dl víz
ízlés szerint só

Díszítéshez: bármilyen gyümölcs, dió, kókuszreszelék

Elkészítés:

A főtt búzát leszűrjük, hozzáadjuk az almát, diót, mazsolát, és hogy formázható legyen, szükség szerint zabpelyhet keverünk a masszához.

A rizst dupla mennyiségű vízben, pici sóval ízesítve puhára főzzük, felét összeturmixoljuk az olajjal, a kókuszreszelékkel, a mézzel, a citromlével és a vízzel, majd elkeverjük a maradék rizzsel.

A búzás massza felét tortaformába simítjuk, a rizskrémmel megkenjük, a többi búzamasszával befedjük, és tetszés szerint díszítjük.

2008. május 3., szombat

Sós kiflik


Ebből az adagból jó kiadós mennyiség lesz, pontosan 64 db.
A receptet már eleve ezekkel az adatokkal kaptam a sógornőmtől. Szerintem, akik előttem készítették, azok már tudtak valamit, mégpedig azt, hogy nem érdemes felezett mennyiséghez hozzáfogni. Elvégre sebesen elfogy így is, meg úgy is, akkor meg minek aprózni.


Hozzávalók:


80 dkg fehér tönkölybúza liszt

20 dkg teljes őrlésű tönkölyliszt
1 evőkanál só

5 dl tej
1 evőkanál cukor
5 dkg élesztő
1 tojás

2 dl étolaj
25 dkg margarin

1 db tojás -, kenéshez
Ízlés szerint szóráshoz: reszelt sajt, szezámmag

Elkészítés:

Az élesztőt felfuttatjuk a cukrozott, langyos tejben, hozzáadjuk a sóval elkevert liszthez, és a tojással és az olajjal jól kidagasztjuk a tésztát.
A tészta ne legyen se túl lágy, se túl kemény, jól formázható legyen.
Meleg helyen 1 órát kelesztjük, majd lisztezett deszkára borítjuk, 8 egyenlő részre osztjuk, és cipókat formálunk belőle.



A margarint felkockázzuk, úgy, hogy 64 kis darabkát kapjunk.
A cipókból kerek lapokat nyújtunk (kb. nagyobb tányér méretű lapok legyenek), ezeket 8 cikkre vágjuk.




A cikkek felső, szélesebb részébe tesszük a margarin darabkákat, majd a csúcsok irányába felcsavarjuk őket.

Hézagosan tepsibe rakosgatjuk a kifliket, felvert tojással megkenjük a tetejüket, és tetszés szerint megszórjuk reszelt sajttal, vagy bármilyen magvakkal.



Előmelegített, 200 °C-os sütőben szép pirosra sütjük.

2008. május 1., csütörtök

Mákos-meggyes sütemény


Hozzávalók:


4 tojás
8 dkg por nádcukor
12 dkg méz
5 dkg olvasztott vaj
ízlés szerint mézeskalács fűszerkeverék
½ citrom reszelt héja
8 dkg búzadara
15 dkg darált mák
1 csomag Bourbon vaníliás cukor
10 dkg meggybefőtt
1-2 evőkanál tej


Elkészítés:

A tojások sárgáját jól kikeverjük a porcukorral, a mézzel, a vajjal, ízesítjük a fűszerkeverékkel, és a reszelt citromhéjjal. Alaposan kidolgozzuk habosra, hozzáadjuk a mákot, a vaníliás cukrot, a tejet, a darát és a meggyet, végül a tojásfehérjék keményre vert habját.

Kikent, lisztezett formába simítjuk, jól előmelegített sütőbe tesszük, de 180 °C-ra visszaállított hőfokú sütőben sütjük ki.