Egy kiváló lehetőség azok számára, akik valamilyen oknál fogva nem fogyaszthatnak tejet.
A
receptet Anita blogján találtam, ahol megtudhatjuk, hogy angol nyelven „egg
milk”, svéd nyelven „äggmjölk” a neve ennek a tojásból készült tejpótlónak.
Készíthető
belőle kávé, kakaó, csokoládés tej, adhatunk hozzá kókusztejszínt, vaníliát,
így vaníliás tejet kapunk, és még madártej alapnak is kiváló.
A frissen elkészült italban Neskafét feloldva,
cappuccinót nyerünk.
Általánosságban
elmondható, hogy használhatjuk csaknem minden olyan esetben, amikor tejet szeretnénk
használni.
Ízesíthetjük
ízlésünk szerint fahéjjal, kardamommal, ihatjuk reggeli italként a reggelink
kísérőjeként.
Finom,
jóízű, és tápláló ital, egyszerű, és gyorsan elkészíthető.
Hozzávalók:
1
egész tojás
1
tojás sárgája
1
teáskanál kókuszzsír
1
teáskanál vaj /pótolható kókuszzsírral
1.5-2 dl forró víz
Elkészítése:
A
tojást és a tojás sárgáját mixerrel felverjük a lágy zsiradékkal.
A
vizet felforraljuk, és nagyon óvatosan csorgatva
a tojáshoz, egyneműre keverjük folyamatosan mixelve.
Attól
függően, mennyi vizet adunk hozzá, finom krémes állaghoz jutunk, és máris
készen van a tejpótlónk, lehet ízesíteni tetszés szerint.
A víz mennyiségével is variálhatunk, 3-5 deciliterrel.
Ha nincs kókuszzsírunk, pótolhatjuk vajjal, vagy fordítva, ahogy az étrendünk megengedi.
Időközben
próbáltam megtalálni magyar oldalakon is a receptet, így találtam rá a „zsírtej”
és a "vaníliás tej" elnevezésre: ITT és ITT.
Ezek a leírások szerint így készül a tej:
Ezek a leírások szerint így készül a tej:
1 tojás sárgája
1 evőkanálnyi kókuszzsír
2-5 dl forró víz, attól függően, milyen állagot kívánunk elérni
Ízesítése: 1 csipetnyi só,
pici vanília aroma, tetszés szerinti édesítő
De jó :) köszönöm, hogy linkelted az oldalam :) Ki fogom próbálni ezt a módszert is! Mitől van ilyen pirosas-narancs színe? :)
VálaszTörlésSzia!
VálaszTörlésA fotó lett ilyen, szerintem a fényviszonyok miatt. Narancssárga színe lett, de talán nem ennyire. Gondoltam is, hogy csinálok újabb képet róla, sajnos nem vagyok valami nagy fotóművész. :-)
Én is kipróbáltam a tiédet, csak sárgájával, mivel nekem a fehérjére ügyelnem kell, és finom lett, nagyon tetszik. :-) Köszi a receptet! :-)