A piskóta ideális a
maradék tojásfehérjék felhasználásához, most 4 tojásfehérje lett felhasználva
egész tojásokkal kombinálva.
Számítsunk rá, hogy meglehetősen
kiadós ez a mennyiség, ha kisebb létszámra sütünk, érdemes arányosan
csökkenteni a mennyiséget.
Hozzávalók a tésztához:
7 tojás fehérje
3 egész tojás
25 dkg cukor / nádcukor
7 evőkanál forró víz
3 evőkanál olaj
10 dkg rizsliszt
8 dkg zabliszt / gluténmentesen: rizsliszt itt is
10 dkg kókuszreszelék
2 evőkanál kakaópor
1 csomag (12 g) sütőpor
Hozzávalók a krémhez:
2 csomag karamell ízű
pudingpor / gluténmentesen: Haas csokoládé ízű pudingpor
5 dl tej
3 tojás sárgája
25 dkg cukor / nádcukor
3 evőkanál főzött feketekávé
25 dkg vaj
Lapok kenéséhez: bármilyen
lekvár
Itt: kb. 30 dkg narancsos-almás
házi lekvár
Tetejére csokimáz:
3 evőkanál cukor /
nádcukor
3 evőkanál kakaópor
3 evőkanál víz (ha nem elég, adhatunk hozzá még egy keveset)
10 dkg vaj
Elkészítés:
A forma mérete: 38 X 24 cm, 5 cm magas tészta lesz belőle.
Tészta készítése:
A 10 tojásfehérjét felverjük
habosra, lassan hozzáadjuk a cukrot, majd egyenként belekeverjük a 3 tojás
sárgáját.
Óvatosan belecsorgatjuk a vizet
és az olajat, végül az előzőleg elkevert száraz hozzávalókat forgatjuk a habos
keverékbe.
A masszát sütőpapírral
bélelt közepes méretű formába simítjuk, és előmelegített, közepes hőfokú, 170
°C-os sütőben kisütjük kb. 40 perc alatt. (hőlégkeveréses sütőben 150 °C ).
A sütő ajtaját érdemes picit
kitámasztani egy hurkapálcikával, hogy a gőz szabadon el tudjon távozni ahhoz,
hogy szép magas piskótánk legyen.
A tésztát hagyjuk a
tepsiben hűlni, majd borítsuk ki lisztezett felületre, és húzzuk le róla a
papírt.
3 lapra vágjuk. Vigyázni
kell, mert kissé törékeny a tészta, ha már felvágtuk.
Ha netán eltörne az összeállításnál, a töltésnél össze lehet illeszteni a darabokat, lényeg, hogy az maradjon épségben, amelyik a tetejére kerül.
Krém készítése:
A pudingporokat elkeverjük
15 dkg cukorral, a 3 tojás sárgájával, a kávéval és annyi hideg tejjel, hogy
sima, csomómentes massza legyen belőle.
A maradék tejet
felforraljuk, kis adagokban hozzácsorgatva a pudingos masszához, és állandó
keveréssel sűrűre főzzük. (Ehhez másik edényt használtam, nem azt, amiben a
tejet forraltam, így nem ragadt le a puding.)
Időnként megkevergetve
hagyjuk kihűlni. Hideg vízbe állítva az edényt, gyorsabban haladunk.
A vajat kihabosítjuk 10
dkg porcukorral, majd kanalanként hozzáadva a lehűtött pudingos masszát,
egynemű krémet keverünk belőle.
A lapokat megtöltjük úgy,
hogy a tetejére is jusson a krémből. A két alsó lapot a krém alatt lekvárral kenjük meg.
Tetejére csokimáz kerül:
A cukrot elkeverjük a kakaóval,
a vízzel, és kis lángon kevergetve összeolvasztjuk.
Levesszük a tűzről, és a
vajat is elkeverjük benne.
Amikor megdermed a csokoládé, meleg vízbe mártott, éles, hosszú élű késsel szeleteljük hosszúkás szeletekre.
Meleg víz, vágás, késtörlés..., ismétlés.... :-)
Ennél a receptnél a fő szempont a gluténmentesség volt, az édesítést mindenki saját tetszése szerint variálhatja, mivel elég sok cukrot tartalmaz.