2010. december 10., péntek

Túrós pogácsa



Hozzávalók:

25 dkg túró
25 dkg margarin
25 dkg liszt (egyenlő arányban: tönköly fehér, tönköly teljes őrlésű, és zabpehelyliszt)
1 - 2 tojás sárgája (vagy 1 tojás)
2 csapott kávéskanál só

Tetejére:

1 tojásfehérje és reszelt sajt

Elkészítés:

Az alapanyagokat összegyúrjuk, másnapig (vagy 2-3 órára) hűtőbe tesszük.
Lisztezett felületen ujjnyi vastagságra nyújtjuk, kockázva bevagdossuk a tetejét, kisebb formával kiszaggatjuk.

Felvert tojásfehérjével (vagy egész tojással) megkenjük a pogácsákat.
Reszelt sajttal megszórjuk, jól előmelegített 180 °C –os sütőben sütjük ki kb. 20 perc alatt.

3 cm átmérőjű formával kb. 70 db lett belőle.

Nem létfontosságú, hogy hidegre tegyük a nyers tésztát, most sem került erre sor, és nagyon finom lett, kívül ropogós, belül puha.
Gyors, vendégvárásra kiváló, a kész tészta mélyhűtőben is eltartható felhasználásig.
A megmaradt kisütött pogácsát is eltehetjük fagyasztóba jól záródó műanyag dobozban, és még fagyottan mikrózható.
Erre az utóbbira egyszer volt nálunk mutatóban példa, mert egyébként pillanatok alatt elfogy.
A túrót most pl. a fagyasztóból vettem elő, nem került felhasználásra egy alakalommal, és kiolvadás után ugyanúgy lehetett használni, mint a frisset.

2 megjegyzés: