2010. december 11., szombat
Zabpelyhes muffin
Hozzávalók:
5 dkg zabpehely
10 dkg zabpehelyliszt
5 dkg teljes őrlésű tönkölyliszt
½ mokkáskanálnyi szódabikarbóna
2 teáskanálnyi sütőpor
1 teáskanálnyi fahéj
2 evőkanál lágy sötétbarna nádcukor
2 evőkanál méz
1 db apróra vagdalt, vagy durvára reszelt alma
5 dkg mazsola
12 dkg szobahőmérsékletű lágy vaj
1 tojás
1 kis doboz joghurt / vagy kefir
Tetejére: durvára vagdalt dió
Elkészítés:
Összekeverjük külön a száraz összetevőket, a nedves adalékokat, majd a kétféle keveréket egymással.
A masszát a zsiradékkal kikent muffinsütő forma mélyedéseibe kanalazzuk ¾ részig.
Előmelegített, 180 °C-os sütőben sütjük ki kb. 20 perc alatt.
2010. december 10., péntek
Túrós pogácsa
Hozzávalók:
25 dkg túró
25 dkg margarin
25 dkg liszt (egyenlő arányban: tönköly fehér, tönköly teljes őrlésű, és zabpehelyliszt)
1 - 2 tojás sárgája (vagy 1 tojás)
2 csapott kávéskanál só
Tetejére:
1 tojásfehérje és reszelt sajt
Elkészítés:
Az alapanyagokat összegyúrjuk, másnapig (vagy 2-3 órára) hűtőbe tesszük.
Lisztezett felületen ujjnyi vastagságra nyújtjuk, kockázva bevagdossuk a tetejét, kisebb formával kiszaggatjuk.
Felvert tojásfehérjével (vagy egész tojással) megkenjük a pogácsákat.
Reszelt sajttal megszórjuk, jól előmelegített 180 °C –os sütőben sütjük ki kb. 20 perc alatt.
3 cm átmérőjű formával kb. 70 db lett belőle.
Nem létfontosságú, hogy hidegre tegyük a nyers tésztát, most sem került erre sor, és nagyon finom lett, kívül ropogós, belül puha.
Gyors, vendégvárásra kiváló, a kész tészta mélyhűtőben is eltartható felhasználásig.
A megmaradt kisütött pogácsát is eltehetjük fagyasztóba jól záródó műanyag dobozban, és még fagyottan mikrózható.
Erre az utóbbira egyszer volt nálunk mutatóban példa, mert egyébként pillanatok alatt elfogy.
A túrót most pl. a fagyasztóból vettem elő, nem került felhasználásra egy alakalommal, és kiolvadás után ugyanúgy lehetett használni, mint a frisset.