2009. március 31., kedd
Epertorta
Fotó
Tészta:
6 tojás
2 evőkanál víz
15 dkg méz
1 csomag Bourbon vaníliás cukor
12 dkg Graham liszt
3 dkg szójaliszt
10 dkg darált mandula
1 csipetnyi só
1 kávéskanál citromlé
Krém:
2 csomag vaníliás pudingpor
9 dl gabonatej (pl. rizs)
20 dkg méz
25 dkg margarin /vaj
50 dkg eper
Karobmáz:
1 púpozott evőkanál rizsliszt (vagy másfajta)
1 dl víz
1 dl margarin
1 dl barna cukor
1 dl karobpor
A lisztet simára keverjük a vízzel, kis lángon besűrítjük, hagyjuk kissé lehűlni, és ekkor dolgozzuk el egyenletesre a margarinnal, a cukorral, és a karobporral.
Elkészítés:
A tésztához a tojások sárgáját habosra keverjük a vízzel, a mézzel és a vaníliás cukorral, hozzáadjuk a pici sóval és citromlével kemény habbá vert tojásfehérjét, végül a lisztekkel elkevert mandulával dolgozzuk össze.
Egy tortaforma alját sütőpapírral béleljük, belesimítjuk a tésztát, és előmelegített, közepes hőmérsékletű sütőben, 180 °C – on, kb. 30 perc alatt kisütjük.
Néhány percig a formában hagyjuk, majd rácson hagyjuk teljesen kihűlni.
A tortalapot három lapra vágjuk.
A krémhez a pudingport megfőzzük a gabonatejjel, hozzákeverjük a mézet, és miután kihűlt, elegyítjük a habosított margarinnal.
Az eperből néhány szebb szemet félreteszünk a díszítéshez, a többit kis darabokra vagdossuk.
A tortalapokat a formában töltjük meg, először krém, majd erre eper kerül, és így rétegezzük.
Karobmázzal bevonjuk, tetszés szerint díszítjük, másnapig hűtőszekrényben hagyjuk összeérni az ízeket.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése