2008. december 2., kedd

Almás-mákos sütemény

Alaptészta:

40 dkg köles
8 dl víz
csipetnyi só
20 dkg liszt
15 dkg olaj
1 evőkanál méz

Rátét:

3 evőkanál zabpehely

1.7 kg reszelt alma
2 evőkanál méz
1 kávéskanál őrölt fahéj

25 dkg darált mák
2 evőkanál méz

Karobos máz:

3 dl víz
2 evőkanál karob por
3 evőkanál méz
3 evőkanál kukoricás étkezési keményítő
1 dl víz

Elkészítés:

A kölest sós vízben puhára főzzük úgy, hogy inkább szemcsés legyen, de ne maradjon már vizes. Miután kihűlt, hozzáadjuk a lisztet, az olajat, és a mézet, majd összedolgozzuk, és egy kikent, lisztezett tepsibe nyomkodjuk. (Amennyiben édesebben szeretjük, a méz arányán változtathatunk saját ízlés szerint.)
Előmelegített sütőben, közepes hőfokon 25 percig sütjük.

Az almát a mézzel és fahéjjal ízesítve megpároljuk, ha levet enged, leszűrjük.
A mákot elkeverjük a mézzel, és hogy kenhetőbb legyen, egy kis vizet adhatunk hozzá.

A tésztát megszórjuk zabpehellyel, rásimítjuk az almát, majd erre a mákot. Visszatesszük a sütőbe alacsonyabb hőfokra, további kb. 15-20 percre.

A mázhoz a karob port elkeverjük a mézzel és a 3 dl vízzel, és feltesszük főzni.
A keményítőt az 1 dl vízzel simára keverjük, és folytonos keveréssel a karobos elegyhez adjuk. Azonnal elkezd sűrűsödni, addig főzzük kevergetve, míg puding-állaghoz jutunk.
A mázat a kisült sütemény tetejére öntjük, széles pengéjű késsel elsimítjuk.

Hideg helyre tesszük, és amikor már teljesen kihűlt, akkor szeleteljük fel.

A receptet az Egészségvár oldalán találtam.

2 megjegyzés:

  1. Ez tetszik, főleg, hogy mostanában kezdem megszeretni a mákot ;o)

    VálaszTörlés
  2. Igen, a baj az, hogy én nem most kezdem megszeretni, hanem túlságosan is szeretem!:-)

    VálaszTörlés