2008. március 20., csütörtök

Zabpehelycsók



Hozzávalók:

10 dkg zabpehely
15 dkg darált mogyoró / vagy dió
1 tojás
1/2 kávéskanál sütőpor
1/4 kávéskanál vaníliás cukor
10 dkg lágy margarin
10 dkg méz
30 szem egész mogyoró, dió

Elkészítés:


A zabpelyhet száraz serpenyőben megpirítjuk, a darált mogyoróval, és a többi hozzávalóval együtt lágy tésztát készítünk belőle. 1/2 órán keresztül hűtőben pihentetjük.
Ezután 30 db golyócskát formálunk, vagy kis halmokat rakosgatunk kanállal kikent sütőlapra (vagy sütőpapírra), nem túl közel egymáshoz, mivel oldalirányba is terjeszkednek. Minden golyó tetejére 1 szem mogyorót nyomunk.
A tepsit a hideg tűzhely középső részére csúsztatjuk.
180 °C -on kb.10-12 percig sütjük.
Amikor kissé kihűlt, a sütiket hegyes késsel fölemeljük a lapról, és rácson hűtjük ki teljesen.

7 megjegyzés:

  1. Szia!
    Hihetetlen, de éppen tegnap gondolkoztam el, hogy mennyire ennék valami csók-féleséget, amibe nem kell cukor.
    Erre ma rábukkantam a receptre.
    Köszönöm szépen, ha a hétvégébe belefér ki is fogom próbálni.
    mithrile

    VálaszTörlés
  2. Szia, Mithrile!
    Örülök, hogy találtál kedvedre való receptet, sok sikert hozzá!
    Kellemes ünnepeket kívánok!

    VálaszTörlés
  3. Szia!
    Az a kérdésem lenne, hogy a fenti receptből nem maradt ki semmi?
    Nekem apró kis morzsákra esnek a golyócskák, ráadásul a golyócska formát is megtartották (nem lapultak el egy kicsit sem). Háromszor átnéztem, hogy mindent beletettem-e, de nem maradt ki semmi.
    Előre is köszönöm:)
    mithrile

    VálaszTörlés
  4. Szia!
    Sajnálom, hogy nem úgy sikerült, ahogy szeretted volna!Az eredeti recept így szól, nem hagytam ki belőle semmit én sem.
    Ha nagyon szétesős lett, lehet, hogy pár dkg margarinnal több is mehetett volna bele, kb. 15 dkg, vagy 1 tojással több. Talán a száraz anyagok jobban felszívták a nedvessséget, és azért morzsálódott.
    Van egy másik recept, ahhoz tudom hasonlítani,ilyesmi alapanyagokkal és arányokkal, azt gyakrabban készítem. Sütőpor helyett szódabikarbónával készül, lisztet használ a mogyoró helyett, és barnacukrot a méz helyett. Igazából csak géppel összeállítom,elég masszás lesz, de pihentetem fél órát, és két vizes kanállal halmokat készítek, és jól elterül utána.Zabpelyhes keksz2 néven van fenn.Azért szeretem,mert nincs vele gond, gyorsan készül el. Ez a Zabpehelycsók is ilyen, sajnálom, hogy gondot okozott Neked!
    Üdv. Marica
    A hétvégén feltétlen megcsinálom én is, hogy be tudjak számolni, hogy most hogyan sikerült nekem!

    VálaszTörlés
  5. Szia Mithrile!
    A recept pontos leírása alapján elkészítettem.
    Jól emlékeztem, a tésztája egészen masszás lett ennek is, én golyókkkal nem bajlódtam, két kiskanállal halmokat raktam a tepsire, és kicsit elnyomtam a tetejét. Nekem elég folyós a mézem is, s mivel ragadt,golyókról nem is ábrándoztam.
    De az eredeti recept így szól, elég régóta megvan, már nem tudom, honnan szedtem.
    A margarinhoz hozzáírtam, hogy lágy legyen, hátha emiatt lett morzsalékos a Tiéd.
    Most ennek a fotóját tettem fel, ez a sütés ilyen lett, kicsit talán megpirult, mert régi a tűzhelyem, és a hőfokokkal mindig bajom van.
    A hőfokot viszont átírom,mert szerintem ennyi nem kell neki, és a sütési időt is, kb. 180 °c-on, 10-12 perc alatt kész lett.
    Üdv!

    VálaszTörlés
  6. Szia megint:))
    Köszönöm, hogy ennyit foglalkoztál vele. Végül már a harmadik adagot is lesütöttem, mire arra jutottam, hogy talán egyik ok lehetett, hogy vajat használtam margarin helyett, illetve a későbbi adagoknál már jóval kevesebb mézet (érdekes ennek ellenére azóta sem morzsálódik)
    Szóval nem csak, hogy ez lesz egy darabig biztosan a kedvencünk, de még egy rövid postot is írtam, annyira ízlik nekünk.
    Tényleg köszönöm a receptet!!

    VálaszTörlés
  7. Szia!
    Örülök, hogy sikerült!
    Muszáj volt a végére járnom, mi lehetett a baj. Egyébként nálunk is ezek a kedvencek. Üdv!

    VálaszTörlés