2008. január 20., vasárnap
Lángos 2.
Hozzávalók:
1 kg fehér tönkölyliszt
5 dl tej / vagy víz
1 pohár kefir / vagy joghurt
5 dkg élesztő
2 tojás
1 evőkanál só
olaj a sütéshez
Elkészítés:
Az élesztőt kevés hideg tejbe morzsoljuk, hozzáadjuk a sóval elkevert liszthez, és a tojásokkal, a kefirrel, és a többi tejjel simára keverjük a robotgép dagasztó spiráljával.
Annyi tejet adjunk hozzá, hogy se túl lágy, se túl kemény, rugalmas tésztát kapjunk.
A tésztát hidegen kelesztjük másnapig, egy kiolajozott, jól zárható nagyobb tálban. (Van, aki a kelesztést műanyag zacskóban végzi el, az eredmény ugyanaz.)
Olajos kézzel ököl nagyságú darabokat tépünk a tésztából, és középről kiindulva, a széle felé kihúzgáljuk kerek formára.
Bőséges mennyiségű olajat forrósítunk, és a lángosokat egyenként szép pirosra sütjük mindkét oldalukon.
Az olaj ne legyen túlzottan felhevítve, mert kívül megpirul ugyan a tészta, de belül sületlen maradhat, ha pedig nem elég forró, megszívja magát nagyon zsiradékkal.
Papírtörlőre szedjük ki, hogy az olajat leitassuk.
Kb. 18-20 db lesz belőle.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése