2011. április 17., vasárnap

Paleo "kenyér" tojásfehérjével



A recept a Palovital weblapjáról származik, BB receptje. Eredetileg szezámpehellyel és mandulaliszttel készült, én kicsit módosítottam az alapanyagokon, mivel nincs mandulalisztem.

Hozzávalók:

6 db tojásfehérje
4-5 evőkanál szezámpehely
2 evőkanál darált dió
2 evőkanál lenmagpehely
1 evőkanál darált kókuszreszelék
1 késhegynyi szódabikarbóna
só-ízlés szerint , kb.1/4 kávéskanálnyi

Elkészítés:

A tojások fehérjét kevés sóval habosra verjük. Nem kell kőkeményre, úgy, mint ahogy a piskótatésztához szokás felverni.
Óvatosan, hogy ne essen össze a hab, egyenletesen beleforgatva hozzáadjuk a többi összekevert száraz adalékot.

Sütőpapírral bélelt formába (pl. gyümölcskenyér forma) öntjük a masszát, és előmelegített kb. 170 °C – os sütőben kisütjük kb. 25 perc alatt.
Tűpróbával ellenőrizzük!



A tojásfehérjéhez összesen 8-10 evőkanálnyi "liszt" szükséges.
A szezámpehely akár el is hagyható.
Magok őrleményei lehetnek: kókuszliszt, mandulaliszt, dióliszt, szezámliszt, mákliszt (kiegészítőként), tökmagliszt (kiegészítőként), lenmagliszt (kiegészítőként), továbbá lehet akár önmagában gesztenyeliszt. Tetszés szerint variálható, kinek ízlése szerint.

Tetejét megszórtam zabpehellyel, ami szintén elmaradhat, a szigorúbb paleo diéta nem is nagyon támogatja.
Finom lett, laza tésztával, puhább, mint egy piskóta!

2 megjegyzés:

Culinaria Ungaria írta...

Kedves Mariam!
Sajnos régóta nem írtál már, de remélem ez változik a közeljövöben. Szuperek a receptjeid, és a blogod nagyon klassze. Kevés fözös blog van, aki ennyi egészséges receptet mutat. Szeretnék egy díjat adni Neked, ha újra itt jársz.Ha van idöd, nézz be hozzám kérlek!
Üdv:Krisz! :-D

martinelli írta...

Érdekes ez a recept, de ki lehet próbálni.