Hozzávalók:
30 dkg fehér tönkölyliszt
15 dkg nádcukor
2 tojás sárgája
10 dkg vaj (kb.)
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 dl tejföl
1 csipetnyi só
½ citrom leve
Szóráshoz: 2-3 evőkanál zsemlemorzsa
Rátét:
50 dkg túró
10 dkg vaj
12 dkg nádcukor
2 tojás
1 csomag Bourbon vaníliás cukor
½ citrom leve, és reszelt héja
75 dkg szilva
Tetejére:
4 tojás fehérje
20 dkg nádcukor
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit annyi tejföllel gyúrjuk össze, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk.
1 órát hűtőben pihentetjük, majd kikent, lisztezett, közepes méretű tepsibe fektetjük a kinyújtott tésztalapot, és zsemlemorzsával megszórjuk.
A túrót kikeverjük a vajjal, a cukrokkal, a tojások sárgáival, a citrom levével és reszelt héjával, végül beleforgatjuk a tojások fehérjének keményre vert habját is.
Jó sűrűn kirakjuk felezett szilvával, és előmelegített sütőben, 180 °C- on sütjük kb. 40 percig, míg szép piros lesz.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, és a tészta tetejére halmozzuk egyenletesen.
15 percre visszatesszük a sütőbe, hogy megpiruljon, majd miután teljesen kihűlt, szeletelve kínáljuk.
2009. július 28., kedd
2009. július 4., szombat
Tojást hamisítanak a kínaiak!
Hát akkor ezt tessék elolvasni, aki még eddig nem látta:
A kínaiak mindent hamisítanak, a tojást is!
A hamis sportcipőkön, műszaki berendezéseken, sőt gyógyszerek hallatán talán már senki kapja fel a fejét, főleg ha kínai termékről van szó. De hogy már tojásból is az eredetihez megtévesztésig hasonlót tudjanak előállítani, az azért már tényleg félelmetes!
Nemrégiben tartottak razziát Dél-Kína legjelentősebb kereskedelmi-idegenforgalmi városában, a tízmilliós Guangzhouban (Kanton), melynek során jelentős mennyiségű hamis tojást talált a hatóság.
Nagykereskedelmi áruk 0,15 jüan volt, ami valamivel több, mint 4 forintnak felel meg, vagyis fele annyinak, mint amennyibe Kínában az igazi tojás kerül.
A gátlástalan vállalkozók, akik a hamis tojásokat árulják, 150 dollárért még 3 napos kurzust is tartanak az érdeklődőknek, ahol bemutatják, hogy készül a mesterséges tojás.
Az egyik hongkongi magazin, az East Week újságírója részt vett egy ilyen tanfolyamon, így kiderült, hogy mit tartalmaz, és milyen módszerrel állítják elő a hamis élelmiszert.
A fehérjéhez többek között zselatint, egy ismeretlen eredetű fehér port, benzoesavat (tartósítószernek használják), de még timsót is használnak, amit egyébként ipari célokra szoktak használni.
A sárgájához egy citromsárga színezőanyagot kevernek össze egy folyékony anyaggal, amit aztán egy kerek műanyag formába öntenek, amit aztán egy úgynevezett "varázsvízzel" vegyítenek, ami kálcium-kloridot tartalmaz, ami elősegíti a gyors megszilárdulást.
Persze a tojáshéjról sem feledkeztek meg: azt egy parafinból készült waxból készítik és öntik rá a megszilárdult tojásra, majd hagyják megszáradni.
Az eredmény megtévesztésig hasonlít az igazi tojásra, bár a fehérjében néha előfordulnak levegőbuborékok, de akik kóstolták, azt állítják, hogy ízre sem igazán lehet megkülönböztetni az eredetitől.
Persze szakértők óva intenek mindenkit attól, hogy fogyasszon a készítményből, hiszen a timsó például akár demenciát is okozhat.
Forrás: itt
Ehhez kommentárt sem fűzök!
2009. július 2., csütörtök
Szedres - áfonyás krém
Hozzávalók:
50 dkg fekete áfonya
25 dkg szeder
10 dkg barna cukor
1.5 dl víz
1 vaníliarúd
1 citrom reszelt héja
3 dl kefir
Elkészítés:
A cukrot oldódásig kevergetve felfőzzük a vízben, az áfonya felét és a szedret hozzáadjuk, és még egyszer felforraljuk.
Szitán áttörjük, vagy összeturmixoljuk a gyümölcsöt.
Amikor kissé lehűl a püré, belekeverjük a félretett áfonyát, és négy kehelyben elosztjuk.
A kefirt ízesítjük a citromhéjjal, és a vanília kikapart belsejével, és a gyümölcspürére öntjük.
Lehűtve tálaljuk.
50 dkg fekete áfonya
25 dkg szeder
10 dkg barna cukor
1.5 dl víz
1 vaníliarúd
1 citrom reszelt héja
3 dl kefir
Elkészítés:
A cukrot oldódásig kevergetve felfőzzük a vízben, az áfonya felét és a szedret hozzáadjuk, és még egyszer felforraljuk.
Szitán áttörjük, vagy összeturmixoljuk a gyümölcsöt.
Amikor kissé lehűl a püré, belekeverjük a félretett áfonyát, és négy kehelyben elosztjuk.
A kefirt ízesítjük a citromhéjjal, és a vanília kikapart belsejével, és a gyümölcspürére öntjük.
Lehűtve tálaljuk.